Pieczona kaczka po poznańsku

W dzisiejszych czasach to bardzo duże wyzwanie, aby zaskoczyć pomysłem lub smakiem. Istnieją wspaniałe książki kucharskie oraz ciekawe programy kulinarne, z których można się wiele nauczyć. Czas, który kucharze poświęcają na poszukiwaniu smaków to nieraz 15 lub 20 lat. W moich kulinarnych marzeniach często podróżowałem do odległych i egzotycznych miejsc a zwykle nie doceniałem tych, które mam w zasięgu ręki. Jednak w pewnym momencie naszego życia wracamy do punktu wyjścia, czyli do domowych aromatów i smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Kaczka z poznańskimi pyzami i modrą kapustą jest dla mnie takim wspomnieniem.

Krystian


Pieczona kaczka z poznańskimi pyzami, modrą kapustą
przygotowana na słodko – kwaśno z sosem śliwkowym

Składniki:

  • Kaczka 2kg 1 sztuka
  • Marynata do kaczki:
    Cebula 3 sztuki
    Kwaśne jabłko 5 sztuk (na przykład antonówka lub reneta)
    Śliwka suszona 250g
    Czerwone wino 100ml,
    Przyprawy: majeranek sól, pieprz, słodka papryka
    Olej 100ml
  • Składniki na pyzy:
    Mąka pszenna 500g
    Drożdże 4g
    Jajko 1 sztuka
    Cukier, Sól
    Olej 50ml
    Mleko 100ml
  • Kapusta:
    Kapusta modra 1 średniej wielkości
    Rodzynki 50g
    Cukier, sół, pieprz
    Ocet winny biały
    Smalec domowy czysty 150g

Sposób przygotowania potrawy:

Przygotowanie:
Kaczkę należy koniecznie zamarynować dzień wcześniej. Kroimy cebulę i jabłka w półksiężyce
i łączymy z innymi składnikami marynaty. Kaczkę oczyszczamy z resztek upierzenia i faszerujemy.
Pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kaczkę układamy na blasze w piekarniku.
Pieczemy w piecu w temperaturze 140 st. C przez 1 godzinę i 45 minut.

Sprawdzamy czy mięso odchodzi od kości. Jeśli istnieje potrzeba to dopiekamy
kaczkę przez kolejne 15 minut.

Sos do kaczki:
Po wypieczeniu kaczki rozkrawamy ją wzdłuż na połowę. Oddzielamy mięso od kości, odkrawamy
lotki i szyję. Mięso porcjujemy a pozostałe elementy wkładamy do garnka, dodajemy 2 litry wody
i gotujemy około 1 godziny. Powstały wywar przecedzamy i redukujemy do 1, 3 objętości.
Dodajemy czerwone wino, suszone śliwki, cukier i sól do smaku. Całość przecieramy.

Pyzy drożdżowe:
Przesiewamy mąkę na stolnicę. Usypujemy górkę i na środku tworzymy zagłębienie,
w którym umieszczamy lekko ogrzane mleko, jajko, drożdże pokruszone, olej, sól i cukier do smaku.
Czekamy aż drożdże zaczną garować. Wyrabiamy ciasto. Porcjujemy na małe kulki, przesypujemy
lekko mąką i czekamy aż odparują.

Do garnka o szerokiej średnicy nalewamy wodę, zakładamy gazę i doprowadzamy wodę do wrzenia.
Układamy pyzy na gazie, przykrywamy miską i gotujemy na parze 10 minut.

Modra kapusta:
Główkę kapusty szatkujemy i wkładamy do garnka. Dodajemy sól, cukier i smalec.
Zasmażamy do miękkości oraz dodajemy ocet winny i rodzynki.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.