Letnia sałatka z fetą i arbuzem

Tak jak mój poprzedni przepis ten również jest inspirowany porą roku. Kilka lat temu podczas pobytu na Cyprze jadłem prostą sałatkę, w której były tylko 4 składniki: sałata, arbuz, lekki sos vinegrette oraz bardzo maślana feta.

Jakież pozytywne było moje zaskoczenie po spróbowaniu połączenia fety z arbuzem. Postanowiłem tę sałatkę odrobinę zmodyfikować i dodać kilka składników od siebie.

Pozdrawiam,
Krystian Szopka

Letnia sałatka z fetą i arbuzem
(receptura na 3 porcje)

Składniki:

  • 0,2 kg ser feta 45% tłuszczu
  • 0,4 kg bardzo dojrzałego i słodkiego arbuza
  • 0,2 kg mieszanki sałat
  • 0,1 l martini bianco
  • 0,1 kg orzeszków pini
  • 0,5 szt limonki
  • 0,02 kg świeżej kolendry
  • 0,01 l sosu sojowego jasnego
  • 0,1 l oleju z pestek winogron
  • 0,1 l oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania potrawy:

Arbuza kroimy w kostkę 1.5 x 1.5cm i zalewamy martini przynajmniej na 2 godz. Sos sojowy podgrzewamy odrobinę i rozpuszczamy w nim cukier. Mieszamy olej z oliwą, sokiem z połowy limonki oraz słodkim sosem sojowym. Przed podaniem dosypujemy do sosu posiekaną kolendrę (jeśli wsypiemy za wcześnie nabierze brzydkiego ciemnego koloru od soku z limonki ). Sałatę dobrze płuczemy, rozrywamy na małe kawałki. Na sałacie układamy fetę pokrojoną w kostkę w wielkości 1cm x 1cm, arbuza, posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami oraz polewamy sosem.



4 myśli nt. „Letnia sałatka z fetą i arbuzem”

  1. Arbuza z feta próbowałam i ja:) A wogóle to feta mnie zadziwia bo taka słona a świetnie łączy się z owocami bo ja z brzoskwiniami również ją wypróbowałam:)

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.