Łosoś dla koneserów

Dziś przedstawiam Państwu przekąskę dla prawdziwych koneserów smaku. Jest to połączenie świeżej delikatnej ryby z wykwintnym musem z Foie Gras. Zapraszam na wspólne gotowanie… :)


Podstawowym składnikiem dzisiejszego dania jest dziki łosoś z Alaski. Jest to ryba bardzo delikatna i subtelna w smaku. Dodając do niej maślany i pobudzający zmysły Foie Gras, czyli wątróbkę z gęsi,  uzyskamy smak niebywale szlachetny. Ciekawym dodatkiem jest galaretka chabrowa która dodaje całości niepowtarzalny smak.


Pozdrawiam,
Janusz Korzyński

Łosoś z Alaski z musem z gęsiej wątróbki
podany na chabrowej galaretce z limonką 

Składniki:

  • 80gr Łososia z Alaski
  • 50gr Foie Gras
  • 30gr Masła
  • 100ml Białego wina
  • 1 łyżeczka  Suszonych chabrów
  • 5gr Żelatyny
  • 10gr Cukru
  • 1szt Limonka
  • Ekstrakt z krwistej pomarańczy do smaku
  • Chilli do dekoracji

Sposób przygotowania potrawy:

Z łososia wycinamy filet, zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości. Następnie filet kroimy na trzy kostki 3cm x 3cm grubości 2 cm i opalamy palnikiem gazowym (tak jak do kremu brule).

Foie Gras pieczemy w łaźni wodnej w temperaturze 140ºC około 20min. Masło rozpuszczamy. Wątróbkę z gęsi miksujemy i dodajemy powoli masło oraz sól i pieprz do smaku, następnie całość schładzamy.

Białe wino i cukier redukujemy do momentu wyparowania alkoholu i dodajemy parę kropli ekstraktu z pomarańczy. Kolejno dodajemy żelatynę i wylewamy na blaszkę na grubość około 1 cm i układamy na wierzch suszone kwiatki chabrów. Wystudzoną  galaretkę kroimy na prostokąty 15cm x 3cm. Układamy galaretkę na talerz, na nią kładziemy łososia a następnie szprycujemy mus z wątróbki i kładziemy kawałki limonki oraz kilka plasterków chilli do dekoracji.



2 myśli nt. „Łosoś dla koneserów”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.