Omlet iście królewski

Dziś kilka słów o omlecie :) Wydawać by się mogło, że to proste i mało wyszukane danie nie kryje przed nami już żadnych tajemnic. Nic bardziej mylnego… Omlet potrafi zaskakiwać swoim wyrafinowaniem a wśród swoim zwolenników ma nawet królów!

Omlety znane już były w starożytnym Rzymie jednak dopiero Francuzi  zmodyfikowali i wzbogacili ich smak. Ciekawa historia wiążąca się właśnie z omletem przydarzyła się nam kilka lat temu. Otóż król jednego z krajów na Bliskim Wschodzie zażyczył sobie właśnie omlet. Miał on być jednak nieziemski i taki jakiego ów król nigdy jeszcze nie jadł.
Cóż.. nie żebym chciał się chwalić ale po skosztowaniu przygotowanego omletu król poprosił mnie abym został jego osobistym kucharzem :)

Spróbujcie sami!

Pozdrawiam,
Artur

Omlet królewski
(receptura na 2 porcje)

Składniki:

  • 8 szt Jajek
  • 2 szt Krewetki królewskie
  • 1 szt  Trufla
  • 10 g Masła rakowego
  • 2 szt Ostrygi
  • 2 gałązki Kolendry
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania potrawy:

Na maśle rakowym podsmażamy ostrygi i pokrojone mięso krewetek królewskich. Następnie delikatnie mieszamy na patelni. Jaja wyparzamy i wbijamy do miseczki potem mieszamy trzepaczką tak by powstała puszysta masa. Masę wlewamy na patelnię dodając ją do krewetek oraz ostryg i delikatnie mieszamy. Gdy masa zacznie się  już ścinać doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną kolendrę. Po przełożeniu omletu na talerz na wierzchu układamy plasterki cienko pokrojonej trufli.



Jedna myśl nt. „Omlet iście królewski”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.