Pytanie o idealny sos Alfredo

Witam,
chciałabym dowiedzieć się jak dobrze zrobić sos Alfredo. Byłam ostatnio w USA i jadłam przepyszny makaron w tym właśnie sosie. Po powrocie do Polski próbowałam już wielu przepisów, ale żaden z nich nie przypominał tego, który jadłam.

 

Już odpowiadam. Sos Alfredo należy do grupy dań „łatwych i szybkich” w przygotowaniu. Najczęściej łączymy go z warzywami makaronami i lekkim mięsem. W zależności od zastosowanych dodatków posiada też wiele wariantów przyprawiania i to może decydować o końcowym niepowtarzalnym smaku. Należy jeszcze pamiętać o odpowiedniej jakości składnikach, a w szczególności o śmietanie której jakość może być tutaj kluczowa.
 

Sos Alfredo

Składniki:

  • 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 150 ml śmietany 34 %
  • ząbek czosnku
  • 10 g masła (lub oleju )
  • 30 g utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania potrawy:

Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy bulion oraz śmietanę i gotujemy 2 minuty.

Dodajemy parmezan. Mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotowe.

Alfredo to idealny sos do makaronu lub baza wyjściowa sosów do lekkich mięs, owoców morza, warzyw.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.