Gęś i żurawina rss 2.0

Opublikowane 30.11.2010

Jak można przyrządzić pierś z gęsi: dodatki żurawina i warzywa?


Witam serdecznie,


Gęś i żurawina - połączenie bardzo ciekwawe :)
A moja sugestia byłaby następująca: pierś obsmażyć na skórze, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.


Następnie dusić ją w tłuszczu do momentu, gdy będzie się prawie rozpadała - wiem że nie jest to sposób przygotowywania polecany przez dietetyków, ale zapewniam że dla gęsi najlepszy. I tu rada jeżeli nie będzie wystarczającej ilości tłuszczu z gęsi - należy dodać np. dobry smalec.


Ważne jest również odpowiednie dobranie naczynia do duszenia - powinno być ono jak najmniejsze, aby tłuszcz mógł przykryć mięso. Teraz pozostaje nam już tylko pieczenie na bardzo wolnym ogniu w temp. ok. 120 stopni przez 3 godziny.  


Tak przygotowane mięso serwujemy z żurawiną. Do tej kompozycji nie dodawałbym warzyw.




  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • BLIP
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • del.icio.us
Tagi:  

Patronaty:

  • Gastronauci.pl
Designed by: