Gęś i żurawina

Jak można przyrządzić pierś z gęsi: dodatki żurawina i warzywa?


Witam serdecznie,


Gęś i żurawina - połączenie bardzo ciekwawe :)
A moja sugestia byłaby następująca: pierś obsmażyć na skórze, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.


Następnie dusić ją w tłuszczu do momentu, gdy będzie się prawie rozpadała - wiem że nie jest to sposób przygotowywania polecany przez dietetyków, ale zapewniam że dla gęsi najlepszy. I tu rada jeżeli nie będzie wystarczającej ilości tłuszczu z gęsi - należy dodać np. dobry smalec.


Ważne jest również odpowiednie dobranie naczynia do duszenia - powinno być ono jak najmniejsze, aby tłuszcz mógł przykryć mięso. Teraz pozostaje nam już tylko pieczenie na bardzo wolnym ogniu w temp. ok. 120 stopni przez 3 godziny.  


Tak przygotowane mięso serwujemy z żurawiną. Do tej kompozycji nie dodawałbym warzyw.





Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.