Ziemniaki fondant rss 2.0

Opublikowane 17.01.2011

Pan Rafał zapytał o ziemniaki fondant, był ciekawy co to znaczy i jak się je przygotowuje.  


Bardzo się cieszę, że pogłębia Pan swoją wiedzę kulinarną, w poszukiwaniu nowych inspiracji.

“Ziemniaki Fondant” – samo słowo fondant tak naprawdę nie do końca zostało sprecyzowane.

Myślę, że ilu szefów zapytamy o znaczenie słowa fondant – tyle różnych odpowiedzi otrzymamy.


Ale jeśli chodzi o “ziemniaki fondant” myślę, że autor miał na myśli kształt tych ziemniaków, czyli większe baryłki ze ściętymi końcami, tak by po obróbce wyglądały jak upieczony, płaski sufflet.


Można je zrobić na kilka sposobów np. duże ziemniaki obrać, a następnie uformować w kształt przyciętych baryłek. Do garnka dać masło i delikatnie rozpuścić, następnie dodać czosnek, posiekany świeży tymianek i delikatnie obrane ziemniaki podsmażyć na lekko złoty kolor. Gdy ziemniaki będą już miały złoty kolor całość zalać bulionem drobiowym i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż będą półtwarde w środku. Następnie ziemniaki przełożyć do piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni, tak by powstała spieczona otoczka.

Można też spróbować wykonać je na zasadzie ziemniaczanego sufletu, czyli z mielonych ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem jaj i przypraw.


Mam nadzieję, że to pomoże Panu w skomponowaniu dania.

Proszę o informacje czy potrawa się udała.

Pozdrawiam

Tomasz Leśniak


  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • BLIP
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • del.icio.us
  1. rafał
    18.01.2011 - 17:05

    Zrobiłem pierwsza wersje ziemniaki wyszły dużo smaczniejsze niż tradycyjnie gotowane i ładnie wyglądały na talerzu. Dziękuje za rade. Pozdrawiam

Patronaty:

  • Gastronauci.pl
Designed by: