Ekskluzywna pierś z kurczaka

Faktycznie może nie jest to moje ulubione mięso, nie jest szczególnie wyrafinowane w smaku, ale wiem, że w polskiej kuchni dość popularne. A na myśli mam kurczaka.

Kiedyś jedna z czytelniczek poprosiła mojego szanownego kolegę z Poznania o ciekawą marynatę do kurczaka.

Sam sprawdziłem i faktycznie wyszło ciekawie, więc może i moja propozycja spotka się z Państwa                                                                                                    uznaniem.

Planuję podać kurczaka, a dokładniej jego pierś w sosie orzechowo truflowym.

Pierś z kurczaka w sosie orzechowo-truflowym

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 50 g orzechów włoskich
  • 5 suszonych pomidorów
  • oliwa truflowa
  • 200 ml śmietanki 36%
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 10 ml białego wina

 

Sposób przygotowania potrawy:

Pierś z kurczaka usmażyć na patelni na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i przesmażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i posiekane orzechy.

Wszystko zalać białym winem. Wino odparować i dolać śmietanę. Śmietanę gotować, aż odparuje do 1/2 objętości.

Doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i dodać odrobinę oliwy truflowej.

Pokrojonego kurczaka ułożyć na talerzu i polać sosem. Podawać z ryżem i brokułami.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.