Przystawka z kozim serem w roli głównej

W poprzednim poście dzieliłem się z Państwem moim uwielbieniem do koziego sera, jego wartościach zdrowotnych, a teraz pokaże jaki mam pomysł na jego przygotowanie – jest to inspiracja do naszego konkursu z ugotuj.to.  Już nie mogę się doczekać Waszych propozycji! To na co ja zwracam uwagę to niecodzienne dodatki i estetyka wykonania.


Myśląc o roladce z koziego sera chciałem, aby przystawka wyglądała lekko, zwiewnie, minimalistycznie. Myślę, że spodoba się Państwu beza z pecanem, która dodaje uroku całemu daniu – polecam ją również do innych dań. To taki mały element, który jak naszyjnik czy broszka nadaje ubraniu looku – tak przynajmniej twierdzi moja żona przy każdej wizycie w butiku…


Serdecznie pozdrawiam i z ogromną ciekawością czekam na Wasze dania z kozim serem.
Janusz

Roladka z koziego sera z puree z marchewki i kaszmirowego curry, orzechy pecan w chrupiącej bezie, salsa z mango i limonki 

Składniki:

  • 1 mała roladka koziego sera  
  • 2-3 szt orzechów pecan  
  • 50 ml białka    
  • 120 g cukru do bezy 
  • 2 listki cykorii  
  • 100 g marchewki  
  • 30 ml soku pomarańczowego 
  • 1 łyżeczka kaszmir curry  
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z czekolady
  • 15 g cukru do musu 
  • 1 szt. mango   
  • 20 ml soku z limonki  
  • 1 łyżka zestu z limonki 
  • 1 szt. rzodkiewki (plastry) 
  • 1 szt. szczypiorku  
  • kiełki mix – do dekoracji

Sposób przygotowania potrawy:

Marchewkę gotujemy do miękkości i miksujemy z cukrem, kaszmir curry i ekstraktem z czekolady. Sok z pomarańczy redukujemy o połowę i dodajemy do musu.  Przecieramy przez drobne sitko do uzyskania gładkiej konsystencji. Mango obieramy i kroimy na kawałki. Pakujemy próżniowo i gotujemy w wodzie do miękkości. Miksujemy na gładką masę dodajemy skórki z limonki – drobno posiekane i wcześniej sparzone – doprawiamy  sokiem z limonki, cukrem.
Beza – Białka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
Orzechy pacan obtaczamy w bezie i suszymy powoli w temperaturze 50-60º C do momentu aż będzie krucha (sucha).
Ser łamiemy na dwa kawałki i całość układamy na talerzu jak na zdjęciu.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.