Zupa minestrone

Trudno jednoznacznie określić oryginalną recepturę na minestrone,  ponieważ włoska zupa to właśnie „ministra” lub zuppa.

Tak określa się zupy we Włoszech i w zależności od dominującego składnika lub miejsca pochodzenia nadaje się jej nazwę np. minestra Genovese, minestra con pisselli etc.

Pracując we Włoszech jako bardzo młody żółtodziób kulinarny gotowałem wiele różnych zup. Dzisiaj podam przepis na ciekawą, bardzo aromatyczną zupę minestrone Genovese. Jak się zapewne domyślacie ma coś wspólnego z bazylią, hodowaną w tym regionie – doskonała, aromatyczna, jedyna i właściwa na wszelkie określenie Genovese Pesto!

Buon appetito

Minestrone Genovese

Składniki:

  • 200 g białej kapusty
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 duże dojrzałe pomidory/lub puszka pelati
  • 1 mały seler
  • 2 średnie cebule
  • 2 młode cukinie
  • 150 g fasoli czerwonej uprzednio ugotowanej kilka ząbków czosnku/wg gustu własnego
  •  oliwa parmezan tarty
  • 1 czubata łyżka pesto bazyliowego
  • 150 g makaronu – krótki mieszczący się na łyżce do zupy
  • sól morska
  •  pieprz czarny świeżo mielony
  •  cukier

 

Sposób przygotowania potrawy:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub paysanne (płaski ok. 2mm kwadracik 1×1 cm). Z cukinii wykorzystujemy tylko obkrojone kawałki ze skórką.
Zupę gotujemy na wywarze jarskim lub delikatnym drobiowym.

Na oliwie przyduszamy (nie doprowadzamy do smażenia, które spali nam produkty i spowoduje zgorzknienie) cebulę, czosnek i kapustę, zalewamy bulionem i zagotowujemy.

Na tym etapie w niektórych włoskich domach dodaje się kawałek skórki z parmezanu aby wygotować smak. Następnie dodajemy warzywa twarde: marchew, seler, ziemniaki, fasolkę szparagową, a na koniec ugotowaną czerwoną fasolę cukinię i pomidory oraz ugotowany makaron.

Korygujemy smak solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodajemy pesto i tarty parmezan.
Parmezanem można dodatkowo posypać po wierzchu zupę przed podaniem.



Jedna myśl nt. „Zupa minestrone”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.