Argentyński rostbef

Ostatnio to ja prosiłem Państwa o przepisy na dania ze szpinakiem i chyba ten produkt tak utknął mi w głowie, że dzisiaj zaproponuję rostbef z duszonym szpinakiem.


Już od jakiegoś czasu trwa moja fascynacja polskimi serami, zatem i w tym przepisie wykorzystałem oscypek. Będzie on dodatkiem do szpinaku – dodatkiem dzięki któremu uzyska on wyjątkowy, mocny smak.


Podaję przepis bez zbędnego rozpisywania się, bo właśnie biegnę na spotkanie :)


Miłego dnia


Krystian

Pieczony rostbef argentyński z ziemniaczkami i cebulkami confi, duszonym
szpinakiem, boczniakami, niedźwiedzim czosnkiem i oscypkiem

Składniki:

  • 500g rostbefu
  • 500g młodych ziemniaków
  • 500g szalotki
  • 200g szpinaku
  • 50g oscypka
  • 50g boczniaków
  • Pieprz młotkowany
  • Sól morska
  • Ziarna kolendry
  • Papryka słodka mielona
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Śmietana
  • Masło
  • Cebula 1l oleju

Sposób przygotowania potrawy:

Rostbef oczyszczamy z nadmiaru ścięgien i przyprawiamy na sucho. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 5 minut. Następnie schładzamy piekarnik do temperatury 59°C i pieczemy mięso przez 2 godziny.

Obieramy ziemniaki i szalotkę. Rozgrzewamy cały olej do temperatury 90°C i gotujemy w nim ziemniaki oraz szalotkę przez około 30 minut.

Cebulę dusimy na maśle, dodajemy boczniaki, czosnek, szpinak, i ser oscypek Całość podlewamy śmietaną i na koniec dodajemy gałązkę tymianku. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Upieczoną, ale wewnątrz czerwoną wołowinę kroimy w cienkie plastry. Szpinak wykładamy na talerz i układamy na nim plastry rostbefu. Ziemniaki i szalotkę rumienimy dodatkowo na patelni i również wykładamy na talerz. Potrawę dekorujemy tymiankiem i kawałkami pieczonego pomidora sherry.
Smacznego



Jedna myśl nt. „Argentyński rostbef”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.