Pasta sezamowa

Jedna z naszych szanownych czytelniczek kupiła pastę sezamową i poszukuje inspiracji do wykorzystania tego produktu. Bardzo chętnie pomogę :)


Przede wszystkim gratuluję zakupu, gdyż jest to wspaniały składnik o tysiącach możliwości wykorzystania. Dodam, że pasta była spożywana już w czasach budowania piramid :)


Zaproponuję Państwu kilka pomysłów na słodkie specjały. Pasta sezamowa inaczej zwana tahini sprawdza się wyjątkowo dobrze, gdy połączymy ją z lodami waniliowymi – w efekcie otrzymamy wspaniałe lody o smaku chałwy waniliowej.


Kolejna propozycja to skomponowanie pasty sezamowej (100 g) z ubitą śmietanką 30% (ok. 200-250g), dodanie  żelatyny (5-6g namoczone w 15g wody) oraz 30 g cukru. W ten szybki i prosty sposób powstanie aromatyczny mus sezamowy.


A jeżeli ktoś jest miłośnikiem shaków, koniecznie musi wypróbować ten o smaku chałowym.

Śmietankę 30% (200g) mieszamy z 2 kulkami lodów waniliowych i 100 g pasty sezamowej, dodajemy 50 g whiskey i gotowe.


I teraz zaskoczenie podaję przepis na sos do sałatek – tu wkraczam w kompetencje moich kolegów – szefów kuchni, ale mam nadzieję, że nie będą mieli mi tego za złe. A przepis na sos pochodzi z Egiptu i można go wykorzystywać również jako dip do świeżych warzyw. Jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i pastą, a następnie delektujemy się smakiem.

Smacznego eksperymentowania!

Adam




Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.