Risotto z owocami morza

Dzień dobry Państwu. Dzisiaj serwujemy risotto, które uwielbiam. Musze przyznać, że gdy przygotowywałem je na potrzeby filmiku kulinarnego wyszło mi naprawdę dobre. Cała ekipa, łącznie z moimi koleżankami z biura, biły się o małą porcyjkę. A ja co zrobiłem?… Musiałem skosztować i zjadłem sam prawie cały garnek :) Nie mogłem się powstrzymać…

Może nie ma się czym chwalić, ale to risotto naprawdę zawsze wychodzi i jest wspaniałe, kremowe, aromatyczne. Na samo wspomnienie o nim rozpływam się i chyba zaraz zrobię test wśród zespołu na najlepszy talerz risotto, które będzie miękkie z zewnątrz i al dente w środku… :) Ja już wiem co jem na obiad, a Wy? :)

Pozdrawiam

Artur

Risotto z owocami morza

Składniki:

  • 0,5 litra bulionu z owoców morza
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 100 g owoców morza (krewetki, małże ośmiorniczki)
  • ½ szt. papryki chili
  • 200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 80 ml białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania potrawy:

Kroimy czosnek, cebulę, paprykę chili i natkę pietruszki. Cebulę i czosnek wykorzystuję do zamarynowania owoców morza podczas smażenia.

Podsmażamy owoce morza, zaczynając od najtwardszych. Dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chili i natkę. Ryż smażymy na patelni, na której przygotowywaliśmy owoce morza, aby uzyskać jak najlepszy aromat. Gdy ryż jest już szklisty i zmienia kolor na biały, dolewamy białe wino. Po wyparowaniu wina, dodajemy wywar z owoców morza. Kolejną partię wywaru dolewamy, gdy poprzednia wyparuje. Ryż cały czas mieszamy.

Gdy ryż jest już ugotowany dodajemy owoce morza i ostatni raz dolewamy bulion. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodajemy pocięte w małe kawałki masło.
Serwujemy.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.