Torcik czekoladowy rss 2.0

Opublikowane 12.01.2012

Dzisiaj oprócz przepisu na torcik mam dla Państwa film instruktażowy.


Lubię ten tort i często bawię się jego bazowymi składnikami, dodając różne smaki i aromaty. W tym przepisie wykorzystałem tonkę, o której jakiś czas temu pisał już Artur Grajber.


Serwuję ten deser zazwyczaj na śnieżnobiałym talerzu i kontrastuję czerwonymi musami lub syropem. Uważam, że w tym przypadku ta kompozycja kolorystyczna sprawdza się najlepiej.


Życzę miłego oglądania.


Mam nadzieję, że film będzie pomocny.

Serdecznie pozdrawiam
Darek




Torcik czekoladowy

Składniki:

Mus czekoladowy

  • 200 g mleka
  • 6 szt. żółtek
  • 40 g cukru pudru
  • 380 g kuwertury 53%-55%
  • 350 g śmietany 36%
  • 1 szt. tonka
Biszkopt czekoladowy

  • 5 szt. jaj
  • 90 g cukru kryształu
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • syrop cukrowy do nasączania
  • Dark Rum Kapitan Morgan

Sposób przygotowania potrawy:

Mus czekoladowy

Żółtka napowietrzyć z cukrem pudrem, mleko doprowadzić do wrzenia. Następnie zaparzyć żółtka z cukrem i do tak przygotowanej kompozycji dodać rozdrobnioną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia, dodać rozdrobnioną tonkę, odstawić do schłodzenia do temp. ok 40 - 36 C.
Napowietrzyć śmietanę i połączyć z przygotowaną masą czekoladową.

Biszkopt

Ubijamy jaka z cukrem, gdy są już gotowe dodajemy mąkę zmieszaną z kakao. Robimy to małymi porcjami. Pieczemy w temp. 150-170 st. C przez 30 minut.
Następnie przystępujemy do składania torciku w sposób pokazany na filmie.


  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • BLIP
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • del.icio.us
  1. KAMIL
    16.01.2012 - 17:05

    Sznowny Panie Dariuszu proszę mi powedzieć to znaczy kuwertura 53-55% i gdzie to można kupić ?
    dziekuję z góry i pozdrawim

  2. Kamil
    22.01.2012 - 16:04

    i co z odpowiedzią na pytanie

  3. marsip12
    22.01.2012 - 20:08

    Pewnie chodzi o czekoladę w pastylkach o zawartości kakao 53-55%. Do kupienia w sklepach internetowych z dodatkami cukierniczymi:)

  4. Akademia Kulinarna
    24.01.2012 - 11:11

    Witam Panie Kamilu,
    Chodzi o gorzką czekoladę o zawartości 53-55% kakao. My w hotelu wykorzystujemy pastylki czekoladowe, bo łatwiej jest je roztopić, ale na potrzeby domowe – gorzka czekolada jest bardzo dobra. Serdecznie pozdrawiam

Patronaty:

  • Gastronauci.pl
Designed by: