Kaczka pieczona w czerwonym winie z jabłkami rss 2.0

Opublikowane 27.03.2012

Jedna z czytelniczek naszego bloga brała udział w przyjęciu weselnym w warszawskim Sheratonie, podczas którego zachwyciła ją przygotowana przez nas kaczka. Specjalnie dla Pani, mój zastępca – Marcin Sasin przygotował recepturę na to danie.


Jeżeli mogę coś doradzić, to proponuję Państwu piec kaczkę ok. 2,5godziny z czego większość w temperaturze 145 st. C, a na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 200 st. C, co sprawi, ze kaczka będzie przyjemnie miękka i soczysta.


Już wkrótce przepis na tort migdałowy z tego samego przyjęcia.


Serdecznie pozdrawiamy
Artur i Marcin

Kaczka pieczona w czerwonym winie z jabłkami 

Składniki:

Kaczka

  • 2 kaczki
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Czosnek
  • Pomarańcze
  • Jabłko
  • Cynamon w lasce
  • Brązowy cukier

Sos

  • 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina
  • 5 łyżek cukru
  • Ocet balsamiczny
  • Sos pieczeniowy
  • Rozmaryn
  • Czarny pieprz
  • Masło

Jabłka

  • Skórka z cytryny
  • Miód
  • Rodzynki
  • Cukier brązowy
  • Laska cynamonu

Sposób przygotowania potrawy:

Z całej kaczki odcinamy wiszącą skórę po szyi i skrzydełka tzw. lotki. Następnie nacieramy całą kaczkę (w środku i na zewnątrz) majerankiem, solą, pieprzem białym i zmielonym czosnkiem. Do środka kaczki wkładamy pomarańcze bez skórki, ćwiartki jabłek, cynamon w lasce oraz cukier brązowy.
Układamy starannie brzuchem do góry, tak by kaczki się nie dotykały. Odstawiamy do zamarynowania na ok. 24 h. Następnie pieczemy w temp. 145 C  przez ok. 2,5 h – ostatnie 10 min to temp. 200 C

Sos z czerwonego wina

Gotujemy wino czerwone z 5 łyżkami cukru – wino musi się zredukować do 0,3 l. Następnie dodajemy sos pieczeniowy i redukcję z octu balsamicznego. Dodajemy gałązki rozmarynu i czarny pieprz ziarnach. Pod koniec dodajemy masło z lodówki i energicznie mieszamy.

Jabłka do kaczki

Do worka (takiego do pieczenia mięsa) wkładamy obrane ćwiartki twardych czerwonych jabłek. Dodajemy do niego skórki z cytryny (wcześniej sparzone) i starte na tarce oraz miód, rodzynki, cukier brązowy, laskę cynamonu. Całość związujemy i gotujemy w dużym garnku  na wolnym ogniu ok. 30 min.


  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • BLIP
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • del.icio.us
  1. Karolina
    28.03.2012 - 17:05

    Polecam to danie,jest przepyszne i rozpływające się w ustach.
    Dziękuję za przepis i gorąco pozdrawiam:)

Patronaty:

  • Gastronauci.pl
Designed by: