Tort migdałowy rss 2.0

Opublikowane 30.03.2012

Zgodnie z zapowiedzią Artura przedstawiam dzisiaj Państwu przepis na delikatny tort migdałowy.


Bardzo często goście zamawiają go na przyjęcia weselne. Ja uważam, że jest dobry na każde ważne wydarzenie. Oczywiście za każdym razem dekoruję go w inny sposób i w tym przypadku tylko fantazja jest naszym ograniczeniem, gdyż białe tło musu jest dla mnie punktem wyjścia, jak płótno dla artysty.


Przed nami sezon ślubów, komunii, więc szczerze zachęcam do wykorzystania tej receptury.


Serdecznie pozdrawiam
Darek

Tort migdałowy

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 50 g cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g białej czekolady
  • 7 g żelatyny
  • 300 ml śmietanki 36%
  • Biszkopt
  • Amaretto
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania potrawy:

300 ml śmietanki gotujemy w garnku. Cukier podbijamy (nie ubijamy) z żółtkami w oddzielnej misce. Do zagotowanej śmietany dodajemy podbite żółtka i energicznie mieszamy.
Do naszej masy dodajemy białą czekoladę i mieszamy aż połączą się nam składniki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy. Dodajemy do naszej masy.
Pozostałą śmietankę (300 ml) ubijajmy na sztywną masę i delikatnie mieszamy z musem z białej czekolady.

W blaszce wykładamy biały standardowy upieczony biszkopt i skrapiamy amaretto. Na niego wykładamy naszą masę z białej czekolady, wymieszaną z płatkami migdałów, które uprzednio lekko podsmażyliśmy na suchej patelni. Na mus jeszcze raz układamy biszkopt i znowu mus. Całość odkładamy do zastygnięcia do lodówki na ok. 50 min.


  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • BLIP
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • del.icio.us

Patronaty:

  • Gastronauci.pl
Designed by: