Deser jogurtowo-serowy z ananasem

Dzisiaj mam przyjemność przedstawić Państwu kolejny przepis z filmikiem, który pokaże etapy jego przygotowywania.


Polecam szczególnie ten deser osobom, które dbają o sylwetkę – wprawdzie wykorzystuję w nim śmietankę, ale mieszam ją z jogurtem naturalnym.


W tej konkretnej wersji mus serowo-jogurtowy połączyłem z karmelizowanym ananasem z zielonym pieprzem, ale można go dowolnie komponować z różnymi składnikami, jak choćby z malinami.


Polecam ten deser podawać w przezroczystych naczyniach, gdyż warstwa musu pięknie się komponuje z owocami, które układamy na dnie.




Miłego dnia
Darek

Mus jogurtowo-serowy z karmelizowanym ananasem w zielonym pieprzu

Składniki:

Mus jogurtowo-serowy

  • 250 g ser biały śmietankowy
  • 250 g jogurt naturalny
  • 70 -100 g  cukier puder
  • 300 g śmietana 36%
  • 22 g żelatyna

Sos karmelowo-pomarańczowy

  • 200 g sok pomarańczowy
  • 200 g cukier kryształ


  • 300 g świeży ananas do karmelizowania

Sposób przygotowania potrawy:

Ser napowietrzamy z cukrem pudrem dodajemy jogurt. Żelatynę należy namoczyć, następnie podgrzać. Śmietanę lekko napowietrzyć i połączyć wszystkie składniki.

Ananasa pokroić w kostkę karmelizować na patelni z dodatkiem sosu karmelowo-pomarańczowego i zielonego pieprzu.
Owoce ułożyć na dnie naczynia i używając rękawa cukierniczego nałożyć mus, a następnie udekorować np. maliną i liściem mięty.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.