Granita z malin

Granita to tradycyjny włoski deser, częściowo zmrożony, mający konsystencję sorbetu. Wyjątkowość tradycyjnej granity tkwi właśnie w składnikach nadających jej wyjątkowo świeży smak.


Aby przybliżyć Państwu ciepłą porę letnią, która niebawem do nas dotrze, postanowiłem przygotować ową malinową rozkosz.


Ze słodkimi pozdrowieniami,
Ireneusz Luzar

Zmrożona granita z malin 

Składniki:

  • 400 g świeżych malin
  • 1 pomarańcza
  • 5 łyżek stołowych płynnego miodu
  • 200 ml zimnej wody

Sposób przygotowania potrawy:

Pomarańczę należy sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Dodać miód i wodę.

Maliny zmiksować z sokiem oraz przecedzić przez drobne sito tak, aby usunąć pestki malin. Następnie przełożyć do płaskiego naczynia i włożyć do zamrażalki. Po 4 godzinach zamrożone owoce należy rozbić łyżką lub widelcem.

Prosto, szybko i przyjemnie – smacznego!



Jedna myśl nt. „Granita z malin”

  1. Poezja!!! może nie miałem takiej porcelany ale zamówiłem orchidee, pitahaya i też jakoś wyglądało i oczywiście mięta, którą mój 3 letni synek posadził zamknęła cały temat. Wspaniały pomysł na pozycję w letnim kolorowym menu…

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.