Przepis na Wielkanoc

Święta wielkanocne obfitują w wiele regionalnych tradycji w tym również kulinarnych. Myślę, że nasze polskie dania znamy dość dobrze i są one odmienne w zależności od regionu Polski z którego pochodzimy.

Mimo regionalizacji na pewno na naszych stołach nie zabraknie świątecznych potraw z jaj, białej kiełbasy, wędzonych szynek, białego barszczu, czy chrzanowej zupy. A na koniec po cudownym obżarstwie pachnących słodkości takich jak pascha serowa, sernik i baby lukrowane…

Z tego względu zdecydowałem się podać przepis z regionu świata, w którym Wielkanoc jest równie głęboko wpisana w tradycję jak u nas – czyli z Włoch. Tym samym chciałem nawiązać do moich ‘włoskich korzeni’, które promuję w restauracji Marconi.

Danie, które dzisiaj zaproponuje w zależności od regionu nazywane jest Torta Pasqualina (Liguria), Torta Rustica (we Włoszech centralnych) czy bardziej swojsko dla nas Pizza Rustica (Umbria). Jest to potrawa typowa dla Świąt Wielkanocnych, jednak w zależności od regionu przygotowuje się ją na inny sposób, wykorzystując różne składniki: wędzone lub suszone mięsa, warzywa, rożne rodzaje serów, rukolę, jaja.

Podstawą wykonania jest ciasto podobne do naszego pierogowego składające się z mąki, soli, oliwy z oliwek. Kolejny ważny składnik to farsz przygotowany z wybranych przez nas składników. Zamiast tego przepisu na ciasto można do dania wykorzystać ciasto drożdżowe, półkruche czy też zawinąć farsz w ciasto francuskie – jak kto woli.

Serdeczności

Torta Pasqualina

Składniki:

Ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sol
  • woda do konsystencji
Farsz

  • 0.5 kg sera ricotta
  • 10 szt. marynowanych karczochów
  • 1 szt. średniej cebuli
  • 100 g tartego sera parmesan
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 6 szt. jaj
  • natka pietruszki
  • zioła (majeranek, oregano, tymianek)
  • sol
  • pieprz

Sposób przygotowania potrawy:

Ciasto wyrabiamy ze wszystkich składników do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, jednolite w przekroju. Ciasto dzielimy na 10 kawałków i odkładamy na bok, przykryte ściereczką.

Pokrojoną w kostkę cebulę, należy zeszklić na oliwie, dodać karczochy i natkę, a następnie poddusić Ok. 5.-7 min i wystudzić.

Ricottę wymieszać z polową parmesanu, dodać trzy jajka, doprawić solą, pieprzem, ziołami i wymieszać z wystygniętymi karczochami.

Ciasto przekładamy w formie wysmarowanej oliwą farszem serowo – warzywnym (lub mięsnym w zależności od naszych upodobań). Każdą warstwę ciasta posypujemy parmezanem i płatkami masła.
Jeżeli zdecydujemy się na ciasto francuskie, półkruche lub drożdżowe formujemy rulony z farszem i po upieczeniu kroimy w plastry.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.