Wielkanocna pascha

Tym razem przygotowałem deser dla świątecznych łasuchów. Cóż mogę o nim powiedzieć? Jest to typowy deser na ten czas, który wywodzi się z Rosji.


Zazwyczaj ma kształt piramidy, ale często do jej przygotowania wykorzystuje się formę do babki. Ja osobiście lubię podawać paschę z sosem ze redukowanego soku z pomarańczy lub domowymi konfiturami np. z wiśni.


Cieszmy się rodzinnymi świętami, przy mam nadzieje wiosennym słońcu. Smacznej lektury.

Michal

Pascha

Składniki:

  • 400 g ser biały półtłusty
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 120 g cukier puder
  • 100 g rodzynek królewskich,
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietanki słodkiej
  • 50 g skórka pomarańczowa kandyzowana

Sposób przygotowania potrawy:

Ser utrzeć w makutrze, ciągle ucierając dodawać składniki wg kolejności, małymi porcjami masło, po jednym żółtku, cukier, otarte ziarenka wanilii, szczyptę soli i śmietankę. Wanilię przecinamy wzdłuż na pół i zeskrobujemy ostrzem noża ziarenka znajdujące się wewnątrz.

Do jednolicie utartej masy dodajemy posiekane rodzynki i skórkę z pomarańczy. Gotową masę wykładamy na lnianą ściereczkę i odwieszamy do ocieknięcia i uformowania. Można też masę ułożyć na sitku przyciśniętym obciążeniem na min 12 godzin.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.