Krewetki w stylu fusion

Wzorując się na Arturze, my też nagraliśmy dla Was filmiki. Będzie to doskonała okazja do tego, abyście poznali mojego zastępcę Sebastiana Kornackiego.


W związku z tym, że otrzymujemy do Państwa wiele próśb na przepisy z krewetkami, postanowiliśmy zaproponować krewetki w tempurze curry z sosem jogurtowo – miętowym z mango.


Jeśli mogę coś doradzić to pamiętajcie Państwo proszę, aby dokładnie rozciąć krewetki, żeby się nie zwijały podczas smażenia. Ciasto należy mieszać ręcznie i nie rozbijać grudek – podczas smażenia ładnie nam one popękają. I koniecznie wykorzystajmy do ciasta lodowatą wodę, która zapewni nam dużą różnicę temperatur między ciastem, a tłuszczem do smażenia.


Miłego oglądania i gotowania

Janusz i Sebastian



Krewetki w tempurze curry z sosem jogurtowo-miętowym z mango

Składniki:

  • 4 krewetki 16/20  
  • 250g mąki tempera  
  • 1 łyżka curry madras 
  • 100g mango   
  • 40ml jogurtu
  • 5 ml octu ryżowego  
  • 2 listki świeżej mięty  
  • 170ml wody    
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania potrawy:

Krewetki obieramy zostawiając ogonek, nadkrajmy i delikatnie rozciągamy poprzez naciskanie.
Mąkę tempura mieszamy z wodą (150ml), dodajemy curry i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Krewetki delikatnie oprószamy mąką i zanurzamy w cieście, kolejno smażymy na głębokim tłuszczu w temp.180ºC około 1 – 1,5 min.

Sos:
Do jogurtu dodajemy posiekane listki mięty, cukier i ocet ryżowy. Dokładnie mieszamy. Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Delikatnie przesmażamy na patelni, dodajemy cukier (20ml) i wodę i smażymy kolejne 2-3 min na wolnym ogniu. Dodajemy do jogurtu i dokładnie miksujemy.



Jedna myśl nt. „Krewetki w stylu fusion”

  1. Panowie, aż miło na was popatrzeć przy pracy. Jestem pod ogromnym wrażeniem zarówno tego przepisu i filmu, jak również tego co bylo mi dane widzieć na żywo. Mam nadzieję wrócić kiedyś do Restauracji Fusion. A na razie przecieram własne kuchenne szlaki na Wyspach. Serdecznie pozdrawiam, Tomek.

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.