Niezwyczajne tiramisu

Podczas długiego weekendu zapewne Państwo grillowaliście, bo pogoda temu sprzyjała, mniemam zatem, że strefa cukiernicza została nieco zapomniana :)


Stąd też przyszedł mi do głowy pomysł, że zaproponuję Państwu zwyczajne, ale jednak niezwyczajne tiramisu. Niezwyczajne, dlatego, że posypiemy je kakao z solą, która wyjątkowo do tego zestawu pasuje, choć na pierwszy rzut oka może nam się tak nie wydawać.


Dodatkowo wykorzystam do tego deseru kardamon, marakuję i sos czekoladowy.


Mmmm, dla mnie brzmi bosko :)

Smacznego
Adam

Tiramisu w wersji fusion 

Składniki:

  • 5 szt. żółtek    
  • 2 szt. białka 
  • 100g cukru    
  • 500g serka mascarpone
  • 50g mocnej kawa espresso 
  • ¼ płaskiej łyżeczki kardamonu   
  • Sól i kakao do posypania wierzchu

Sposób przygotowania potrawy:

Żółtka ucieramy z serkiem mascarpone, kardamonem i kawą. Łączymy z pianą z białek ubitych z cukrem i nakładamy do naczyń lub tub z czekolady jak na fotografii. Przekładamy miąższem owocu marakuja.

Wierzch posypujemy kakao i odrobiną soli, która pasuje do tego najlepiej jak tylko może ‘nie pasować’.

Do tego sos czekoladowy z nutą koniaku… 



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.