Sos groseille

Od naszego czytelnika – Kuby – otrzymałem pytanie dotyczące receptury na sos groseille. No właśnie jaki to przepis?…


Odpowiedź na to pytanie należy zacząć od ustalenia, z jakich składników sporządzimy nasz sos. Otóż, zwykle mówimy: sos szparagowy, koperkowy itp. określając główny składnik przepisu już w nazwie.


Z sosem groseille właściwie jest podobnie. Podobnie nie znaczy jednak, że jest równie łatwo. Termin ‚groseille’ faktycznie określa główny składnik, z tym, że może oznaczać dwa, zupełnie różne produkty. Francuskie ‚groseille’ to po polsku porzeczka. Ale już groseille à maquereau (Maquereau – makrela. Nazwa “groseille à maquereau” ma dwa źródła. Pierwsze nawiązuje do podobnego, pasiastego wzoru na skórce owocu oraz ryby, drugie wzięło się od łączenia makreli z sosem z agrestu) oznacza agrest, który nota bene jest rodzajem porzeczki. Tak, więc, można mówić o dwóch wariantach “sosu groseille”i w zależności od upodobania i przeznaczenia, wybrać jeden z nich.

Ja postanowiłem zaprezentować sos przygotowywany na bazie porzeczki czerwonej.

Serdecznie pozdrawiam
Krystian 

Sos groseille 

Składniki:

  • 0.05 kg marchwi
  • 0.05 kg pietruszki
  • 0.05 kg selera
  • 0.01 kg mąki
  • 0.3 l demi glace
  • 0.1 galaretki z czerwonej porzeczki (nie słodzonej)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 0.01 kg cukru
  • 0.02 l tłuszczu (może być smalec)
  • ziele angielskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania potrawy:

Warzywa należy mocno obrumienić na tłuszczu, oprószyć mąką, zasmażyć i rozprowadzić demi glacem, dodać sól, ziele angielskie i pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Cukier karmelizujemy na małej patelni, ściagamy z palnika, pozwalamy mu odrobinę ostygnąć i rozprowadzamy karmel winem.

Sos cedzimy, dodajemy przetarte przez drobne sito warzywa, galaretkę porzeczkową
i dodajemy karmel z winem.

Taki sos dobrze pasuje do ciemnych mięs oraz dzikiego ptactwa. Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Państwu do gustu.



Jedna myśl nt. „Sos groseille”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.