Mus z pieczarek

Zainspirowany wyznaniem Adama z Westina, który przyznał się do swojej fascynacji musami, postanowiłem podzielić się przepisem na słony mus.


Ze względu na to, że wykorzystuję w nim pieczarki można ten mus przyrządzać przez cały rok.


Miłego dnia

Artur

Mus z pieczarek i pora  z bekonem
 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 80 g bekonu
  • 1 szt. poru
  • ¼ bagietki
  • 200 ml mleka
  • 3 jaja
  • 2 szt. cebuli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz biały

Sposób przygotowania potrawy:

Pieczarki myjemy, a następnie smażymy na oliwie z oliwek,  doprawiamy solą i pieprzem oraz przekładamy do miski. To samo robimy z drobno pokrojoną cebulą.

Bagietkę moczymy w mleku, a następnie porządnie odcedzamy, dodajemy do zmiksowanego farszu.

Do masy dodajemy również żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy całą masę.

Foremkę wykładamy bekonem, a całość wypełniamy musem z pieczarek.

Zapiekamy w piecu ok godz. w temp. 175 C.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.