Mus z pieczarek rss 2.0

Opublikowane 14.06.2012

Zainspirowany wyznaniem Adama z Westina, który przyznał się do swojej fascynacji musami, postanowiłem podzielić się przepisem na słony mus.


Ze względu na to, że wykorzystuję w nim pieczarki można ten mus przyrządzać przez cały rok.


Miłego dnia

Artur

Mus z pieczarek i pora  z bekonem
 

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 80 g bekonu
  • 1 szt. poru
  • ¼ bagietki
  • 200 ml mleka
  • 3 jaja
  • 2 szt. cebuli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz biały

Sposób przygotowania potrawy:

Pieczarki myjemy, a następnie smażymy na oliwie z oliwek,  doprawiamy solą i pieprzem oraz przekładamy do miski. To samo robimy z drobno pokrojoną cebulą.

Bagietkę moczymy w mleku, a następnie porządnie odcedzamy, dodajemy do zmiksowanego farszu.

Do masy dodajemy również żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy całą masę.

Foremkę wykładamy bekonem, a całość wypełniamy musem z pieczarek.

Zapiekamy w piecu ok godz. w temp. 175 C.


  • email
  • Facebook
  • Twitter
  • BLIP
  • Wykop
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • del.icio.us

Patronaty:

  • Gastronauci.pl
Designed by: