Jak przyrządzić jesiotra?

Jedna z naszych czytelniczek napisała do mnie z prośbą o podanie przepisu na jesiotra.
Podam Państwu proste sposoby na jesiotra pieczonego oraz pyszną zupę rybną. Mam nadzieję, że przypadną Państwu do gustu.

Idealnym sposobem na jesiotra jest upieczenie go, gdyż wtedy wydobywa się z niego to co najlepsze. Proponuję natrzeć go dokładnie na zewnątrz i wewnątrz olejem, przyprawami, a zwłaszcza solą, czarnym pieprzem świeżo mielonym, dodać odrobinę zmielonych ziaren gorczycy, a do środka włożyć kilka gałązek świeżego tymianku, pokrojonej cebuli. Następnie jesiotra układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na kilka godzin. Jak już nasza ryba przejdzie aromatami przypraw wkładamy ją do nagrzanego piekarnika, polewamy białym winem i pieczemy do momentu aż ze środka po nakłuciu będzie wypływał przezroczysty płyn. Nie znając wagi ryby, nie mogę stwierdzić ile czasu powinna spędzić w piekarniku. Proszę pamiętać, aby w czasie pieczenia polewać jesiotra powstałym wywarem z ryby, masła i wina.

Drugi pomysł to przygotowanie zupy z jesiotra. Aby to zrobić należy przygotować wywar z głowy i płetw jesiotra, które gotujemy z warzywami, aby przygotować wywar. Następnie należałoby dodać podduszonego ogórka kiszonego z cebulką, marchewką i seler oraz ziemniaki. Na koniec dużo siekanego koperku i jeśli lubimy – łyżkę śmietany wiejskiej, ale to już na koniec do talerza.

Serdecznie pozdrawiam



Jedna myśl nt. „Jak przyrządzić jesiotra?”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.