Pierś z kaczki na sposób orientalny

Kiedyś jedna z dziennikarek poprosiła mnie o przepis na moje ulubione danie. Było to jedno z najbardziej trudnych zadań, jakie kiedykolwiek ktoś przede mną postawił :) Po pierwsze będąc amatorem kulinariów trudno wybrać ulubiony składnik, a już na pewno danie.


Jedno co wiedziałem to to, że będzie to potrawa z Azji, gdyż ta kuchnia fascynuje mnie najbardziej. Reasumując, nie byłem w stanie sprostać zadaniu i podałem kilka obecnie ulubionych dań. Piszę obecnie, gdyż to co chwilę się zmienia i dość szybko potrafię się kulinariami zauroczyć :)


Jednym z moich ulubionych dań jest pierś z kaczki, przepełniona aromatem trawy cytrynowej podana z wyjątkowym sosem, który posłuży nam do dekoracji i doda uroku całej potrawie.
Wszystkiego dobrego
Marcin

Pierś z kaczki z trawą cytrynową i anyżem  

Składniki:

  • 300 g piersi z kaczki 
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
  • 2 gałązki zielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżki oleju palmowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 g alginatu
  • 200 ml sosu sojowego
  • 50 ml wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 12 kumkwatów (ok. 120 g)
  • 2 pomarańcze
  • 1 trawa cytrynowa
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 1 mini bakłażan (ok. 150 g)
  • 10 g grzybów enoki
  • 10 g kiełków groszku
  • 7 g kawioru z oleju sezamowego

Sposób przygotowania potrawy:

Pierś z kaczki marynujemy w trawie cytrynowej, anyżu i przyprawie pięć smaków. Wkładamy do torebki foliowej dodając zielony pieprz i sól do smaku.
Kaczkę gotujemy przez 12 godzin w temp. 64 st. C. Kroimy na pół przed wyłożeniem na talerz. Do dekoracji kaczki używamy zielonego pieprzu i pudru kolendrowego przygotowanego z malto i oliwy kolendrowej.

Do rozgrzanego rondla dodajemy olej palmowy i pastę curry, energicznie mieszamy rózgą i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i zagotowujemy. Przekładamy do wystygnięcia i mieszamy z alginem.

Sos sojowy gotujemy ok. 2 h na wolnym ogniu z winem różowym i cukrem trzcinowym, tak by powstał gęsty sos który posłuży nam do dekoracji dania.
Pomarańcze obieramy i wykrawamy tzw. segmenty, przekładamy do rondla. Kumkwata kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do pomarańczy. Trawę cytrynową kroimy bardzo cienko w plasterki, dodajemy do cytrusów, doprawiamy cukrem i gotujemy przez 1,5 h na wolnym ogniu.

Przez środek talerza pędzelkiem malujemy sosem teriyaki i dekorujemy.



Jedna myśl nt. „Pierś z kaczki na sposób orientalny”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.