Halibut w mleku kokosowym

Dzisiaj podzielę się z Państwem przepisem na moje sztandarowe danie w restauracji InAzia. Nie ukrywam, że jestem z niego bardzo dumny, gdyż łączy w sobie delikatność i pikantność jednocześnie, a dodatkowo nie jest jednoznaczne. A to za sprawą chili, które raz powoduje, że potrawa nabiera ostrego charakteru, a raz, że otula podniebienie swoją delikatnością.


Postanowiłem zamieścić ten przepis ze specjalną dedykacją, dla znawcy kulinariów – osoby, która o nich pisze i wczoraj odwiedziła mnie w restauracji , stanowczo prosząc o mojego halibuta. Nie ukrywam, że sprawiło mi to wiele radości, gdyż to moje danie autorskie i ogromnie mi miło, gdy ktoś przychodzi specjalnie, aby go spróbować.


Drodzy Państwo, jeżeli nie możecie mnie odwiedzić w InAzii to zachęcam do przygotowania tej potrawy we własnej kuchni. Danie jest proste w przygotowaniu, a żeby jeszcze bardziej ułatwić proces jego przygotowania, zamieściłem film ‘instruktażowy’. Mam nadzieję, że okaże się przydatny.




Serdecznie pozdrawiam i wszystkiego dobrego
Marcin

Halibut w mleku kokosowym z trawą cytrynową i chili

Składniki:

  • 800 g halibuta
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 250 g zielonego groszku
  • 1 szt. trawy cytrynowej
  • 20 g kolendry
  • 1 szt. chili czerwonej dużej
  • 1 g liści limonki kaffir
  • 25g imbiru
  • ¼ szt.kokosu
  • 0,06 l sosu rybnego
  • Cukier, sól, pieprz biały

Sposób przygotowania potrawy:

Gotujemy mleko kokosowe na bardzo małym ogniu z cienko pokrojoną w plasterki trawą cytrynową. Dodajmy również papryczkę chili bez pestek pokrojoną w plasterki, listki limonki, które kroimy w cienkie paseczki. Imbir obieramy używając łyżki stołowej, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do mleka. Całość doprawiamy do smaku sosem rybnym i cukrem.
Gdy mleko kokosowe zaczyna gęstnieć dodajemy rybę w tym przypadku halibuta.Używamy ryby świeżej, usuwamy skórę i ewentualnie drobne ości, a następnie kroimy w kostkę 3 na 3 cm, doprawiamy do smaku solą i pieprzem białym. Gotujemy kilka minut obracając bardzo delikatnie rybę, pod koniec gotowania dodajemy obrany ze skórki groszek zielony.
Rybę delikatnie wykładamy na talerz, polewając po całości sosem z mleka kokosowego i przypraw. Kokosa świeżego ścieramy na drobnym oczku i układamy na pergaminie – wysuszamy w piecu w temp. 160 C przez ok. 15 min i używamy do dekoracji talerza. Listki kolendry namoczone w zimnej wodzie posypujemy po daniu wyłożonym na talerz.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.