Deser z buraka

Nie ukrywam, że liczba komentarzy na naszym Facebooku po zamieszczeniu zdjęcia tego deseru bardzo mnie ucieszyła. To wspaniałe, że mamy tylu otwartych na nowości fanów kulinariów – dziękuję.

Zamieszczam zatem przepis na ten nietypowy deser, a jest nim galaretka do której przygotowania wykorzystałem sok z buraka oraz czerwone wino. Galaretką otuliłem mus mascaropne, w którym zatopiłem kawior z marakui.

Ci z Was, którzy nie posiadają kawioru mogą wykorzystać sam owoc – będzie równie dobrze smakować. Ja w mojej pracowni lubię się bawić kuchnią fusion i eksperymentować, stąd proponuję kawior :)

Poniżej zamieszczam też film instruktażowy :)

Serdecznie pozdrawiam
Adam


Galaretka z czerwonego wina i soku z buraka z miodem, sosem teriyaki i imbirem oraz sorbetem z limonki

Składniki:

Galaretka

  • Wino czerwone 250ml
  • Sok z buraka 250ml
  • Agar 5g
  • Miód 1-2 łyżki
Mus mascarpone

  • Żółtka 150ml
  • Cukier 100g
  • Mascarpone 0,5kg

Sos

  • Sos teryjaki
  • Miód
  • Posiekany imbir
 

Sposób przygotowania potrawy:

Galaretka
Sok z buraka podgrzewamy, dodajemy agar i czerwone wino. Całość delikatnie słodzimy, ale delikatnie, aby nie stracić cierpkości wina i gotujemy. Następnie odstawiamy ją na 10 minut i dopiero po tym czasie wylewamy na talerz i czekamy aż stężeje.

Sos teriyaki
Sos teriyaki podgrzewamy, dodajemy do niego posiekany imbir oraz miód. Odparowujemy wodę z sosu i zagęszczamy sos. Po zagotowaniu odstawiamy na bok, aby wystygł.

Mus mascarpone
Żółtka ubijamy z cukrem, gdy będą gotowe dodajemy serek mascarpone i lekko ubijamy całość. Dodajemy żelatynę.

Gotowy mus nakładamy na galaretkę, dodajemy marakuję i zwijamy galaretkę w rulon, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy deser jest już schłodzony kroimy roladkę na mniejsze kawałki.
Na talerz nakładamy sos teriyaki, układamy galaretkę i dodajemy sorbet z limonki.



Jedna myśl nt. „Deser z buraka”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.