Tajska zupa rybna

Tym razem postanowiłem zaproponować coś dla wielbicieli egzotycznych, lekko pikantnych smaków – danie rodem z niezwykle inspirującej kulinarnie Tajlandii. A, że Polacy znani są z zamiłowania do zup, wybrałem jedną z moich ulubionych tajskich propozycji – zupę rybną, z nadzieją, że uda mi się namówić do jej spróbowania i przekonać do nowych smaków, również te osoby, które do azjatyckiej kuchni podchodzą z rezerwą.

Nie wątpię bowiem, że bogaty aromat przypraw i ziół, którym tajska kuchnia zawdzięcza swój niepowtarzalny charakter, zachęcą do skosztowania egzotycznych dań najskuteczniej. Tym bardziej, że w chłodne, zimowe dni, pachnące imbirem, kolendrą i trawą cytrynową danie doskonale rozgrzewa i dodaje energii.

Smacznego!
Krystian

Tajska zupa rybna (receptura na 4 porcje)

Składniki:

  • 1 l wody
  • 12 szt. krewetek 31/40
  • 1 szt. kalmara oczyszczonego (tuba)
  • 150g białej ryby (np: barramundi)
  • 20g galangalu
  • 20g imbiru
  • 2 pędy.trawy cytrynowej
  • 1 tajskie chili
  • 1 limonka
  • 3 liście limonki
  • 0,02kg grzybów mun
  • 100g makaronu ryżowego
  • 0,1kg marchwi
  • 0,02kg kolendra
  • 1 dymka ze szczypiorkiem (tylko biało zielona część)
  • Sos rybny i sos sojowy jasny do smaku

Sposób przygotowania potrawy:

Grzyby mun gotujemy 15 minut w osobnej wodzie i kroimy w paski. Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Gotujemy 1 litr wody z trawą cytrynową, liśćmi limonki, chili, siekanym imbirem i galangalem. Przyprawiamy sosem sojowym i rybnym, gotując około 20 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie, wyławiamy liście limonki i trawę cytrynową (białe części pędów siekamy i wrzucamy do zupy).
Wrzucamy pokrojoną w kostkę rybę, grzyby (również pokrojone), marchewkę (pokrojoną w słupki) i makaron ryżowy. Po około 2 minutach dodajemy krewetki i bardzo cienkie krążki kalmara. Gotujemy pół minuty, przyprawiając sokiem z limonki i, w razie potrzeby, sosami. Rozlewamy do miseczek i posypujemy kolendrą oraz dymką.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.