Stek z halibuta atlantyckiego z szafranowym risotto z chorizo

Dziś zapraszam Państwa na rybę, która po prostu rozpływa się w ustach. Do niej szafranowe risotto, które uświetni całą potrawę.

Wyjątkowy smak risotto zyskało dzięki chorizo. Ponieważ jest wiosna całość udekorowałem mini sałatką, a smak dania podkeśliłem musem z mleka kokosowego i groszku.

Zachęcam do obejrzenia filmu, w którym pokażę jak przygotować to zdrowe danie.

Życzę smacznego oraz Wesołych Świąt
Janusz


 

Stek z halibuta atlantyckiego z szafranowym risotto z chorizo, listki botwinki, marynowany imbir, sos z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • Halibut atlantycki 180 g
  • Pieprz cytrynowy 3 g
  • Sól 2 g
  • Masło klarowane 5 g
  • Ryż risotto 20 g
  • Szafran 1 g
  • Cebula biała kostka 5 g
  • Chorizo kostka 10 g
  • Oliwa z oliwek 5 ml.
  • Białe wino 15 ml.
  • Bulion drobiowy
  • Masło 20 g
  • Parmezan 10 g
  • Botwinka – kilka listków
  • Oliwa limonkowa 3 ml.
  • Imbir marynowany 5 g
  • Suszone pomidory 5 g
  • Kapary 3 g
  • Cebula czerwona 2 g
  • Kolendra 1 g
  • Zielony groszek 20 g
  • Mleko kokosowe 100 ml.

Sposób przygotowania potrawy:

Do rozgrzanego rondelka wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę białą, kiełbaskę chorizo – chwilę smażymy. Dodajemy ryż i dalej smażymy. Całość zalewamy białym winem i czekamy, aż wino odparuje. Następnie dolewamy bulion w ilości takiej, aby przykrył nam ryż. Kiedy wchłonie cały płyn podlewamy kolejny raz i tak, aż ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Musimy pamiętać, aby ciągle mieszać risotto, w przeciwnym razie przywrze nam do garnka. Na koniec, gdy ryż jest już odpowiednio miękki dodajemy masło, sól, pieprz i starty ser parmezan. Całość energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się i powstało kremowe risotto.

Halibuta marynujemy w oliwie z oliwek, z odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Odstawiamy na kilka minut, aby lekko się zamarynował. Halibuta smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną masła klarowanego od strony mięsa 3 minuty, po czym przewracamy na druga stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Tak obsmażoną rybę przekładamy do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 4 minuty.

Marynowany imbir i suszone pomidory kroimy w julienne. Cebulę czerwoną kroimy na pół, po czym w cienkie paski wzdłuż. Całość razem mieszamy i dodajemy listki kolendry, kapary, oliwę limonkową. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Do gotującego się mleka kokosowego dodajemy groszek zielony. Całość gotujemy 2 minuty, po czym hartujemy w zimnej wodzie z lodem, aby groszek nie stracił swojego koloru. Całość miksujemy do konsystencji gładkiego sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całe danie dekorujemy listkami botwinki lekko skropionymi oliwą limonkową.



Jedna myśl nt. „Stek z halibuta atlantyckiego z szafranowym risotto z chorizo”

Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.