Turbot w sosie teriyaki z zielonymi warzywami z woka

Dziś podzielę się z Państwem przepisem na najlepszą rybę na świecie. Dlaczego najlepszą? Turbot jest dość rzadką rybą, a jego mięso jest cenione za swoją delikatność.

Dodatkowo, mój przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Mam nadzieję, że polubią Państwo tę recepturę tak samo jak ja. Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego!

Marcin Sasin

Turbot w sosie teriyaki z zielonymi warzywami z woka

Składniki:

  • Turbot filet 250 g
  • mini szparagi tajskie 100 g
  • groszek cukrowy 50 g
  • imbir 10 g
  • sos ostrygowy  20 g
  • mikrokiełki 20 g
  • sake 20 ml
  • limonka 1 szt.
  • sól morska do smaku
  • pieprz młotkowany do smaku
  • sos sojowy 200 ml
  • wino ryżowe 60 ml
  • cukier trzcinowy 80 g

Sposób przygotowania potrawy:

Rybę marynujemy w soli morskiej, pieprzu, soku z połowy limonki i sake – grillujemy z każdej strony po kilka minut.

Warzywa smażymy w woku z imbirem pokrojonym w paski, doprawiamy sosem ostrygowym i odrobiną cukru trzcinowego. Rybę układamy na warzywach.

Sos teriyaki przygotowujemy z sosu sojowego, imbiru, wina ryżowego i cukru trzcinowego. Składniki te gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Sos podajemy osobno.

Do dekoracji używamy mikrokiełków i limonki.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.