Truskawkowe carpaccio na parfait z gorzkiej czekolady

: 30 min 4

Parfait – to po francusku mrożony krem – lub jak kto woli – perfekcja, doskonałość. Truskawkowe carpaccio z czekoladowym parfait to dla mnie po prostu deser doskonały.

Polecam go Państwu szczególnie latem, kiedy maliny i truskawki są łatwo dostępne, a zimny deser doskonale orzeźwi Państwa w upalny dzień.
Palce lizać!
Adam Jakubowski

Truskawkowe carpaccio na parfait z gorzkiej czekolady z kafirem, podawane z malinami i granitą kokosową

Składniki:

Parfait:

  • Śmietanka 36% 250 ml
  • Czekolada gorzka 200 g
  • Śmietanka 36% do ubicia 200 ml
  • Białko jaja 2 szt.
  • Kafir liście (lub limonka) 10-15 g
  • Malibu

 

Granita:

  • Mleczko kokosowe 100 g
  • Malibu 50 g
  • Truskawki, maliny
  • Pieprz
  • Chili

Sposób przygotowania potrawy:

Parfait

Śmietankę zagotować z drobno posiekanym kafirem, przecedzić i dodać gorzką czekoladę. Wymieszać i połączyć z ubitą śmietanką oraz ubitym białkiem. Rozdzielić na porcję i zamrozić w postaci cienkich (około 0,5 cm) krążków. Po zamrożeniu można wierzch pokryć cienką warstwą sosu truskawkowego.

Granita

Wszystkie składniki gotować, aby zredukować do ½ objętości. Zamrozić. Zetrzeć na grubej tarce lub posiekać nożem.

Krążki parfait przekładać cienkimi plasterkami truskawek lekko oprószonymi pieprzem lub chili.
Ułożone 2-3 krążki jeden na drugim ustawiamy na podeście ze świeżych malin, dodajemy granitę kokosową.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.