Kompot ze śliwek w angosturze z puddingiem z gorzką czekoladą

: 30 min 2

Uważam, że nic tak nie poprawia nastroju w chłodne wieczory, jak gorący kompot ze śliwek w angosturze wraz z pudingiem z gorzką czekoladą.

Ostatnio mialem przyjemność serwować ten deser w ciepły, letni wieczór podczas kolacji SPG w Trzech Smakach i proszę mi uwierzyć, że smakował równie dobrze.

Nic, tylko pozostaje przygotować ten smakołyk, zaprosić przyjaciół i podać go do dobrej, aromatycznej kawy, a następnie rozkoszować się tym momentem.

Gorąco polecam!
Adam Jakubowski

Gorący kompot ze śliwek w angosturze, pieczona Florentyna kokosowa,
pudding z gorzką czekoladą i mlekiem sojowym

Składniki:

  • Śliwkawegięrka 3-4szt.(pokrojone na pół)
  • Miód 20g
  • Gorzki likier angostura 5g
  • Woda 100g
  • Wiórki kokosowe 30g
  • Białko jaja 30g

 

  • Cukier 30g
  • Mąka pszenna 5g
  • Mleko sojowe 100g
  • Czekolada gorzka 60g
  • Agar 1g

 

Sposób przygotowania:

Śliwki, wodę, miód gotować razem około 2minut. Na końcu dodać likier angostura.

Wszystkie składniki mieszamy i delikatnie podgrzewamy i mieszamy uważając aby białko się nie ścięło. Potem kiedy masa lekko zgęstnieje rozkładamy na papier i pieczemy w 200°C około 2min. studzimy.

Mleko z agarem zagotować, dodać czekoladę i wymieszać.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.