Makaron z kaczką i warzywami

1 godz. 00 min 4

Dziś chciałbym przekonać wszystkie osoby, które uważają, że kuchnia orientalna jest trudna, żeby zmieniły zdanie przygotowując to pyszne, proste danie.

Jest to danie z woka, więc bardzo charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu. Zawiera mnóstwo składników, dzięki czemu każdy kęs dania to prawdziwa eksplozja smaków.

Życzę smacznego,
Marcin Sasin

Makaron z kaczką i warzywami

Skladniki:

Makaron ryżowy – 1 paczka

  • Pierś z kaczki – 400 g
  • Brokuł – 1 szt.
  • Fasolka szparagowa 100 g
  • Groszek cukrowy 200 g
  • Bazylia tajska 20 g
  • Szpinak świeży 100 g
  • Pędy bambusa 50 g
  • Pół główki czosnku
  • Papryczka ostra 2 szt.

 

  • 3 całe jajka
  • Sos ostrygowy 4 łyżki
  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny 2 łyżki
  • Sos rybny 2 łyżki
  • Pieprz biały do smaku
  • Cukier do smaku
  • Olej słonecznikowy 75 g

Sposób przygotowania potrawy:

Makaron ryżowy moczyć w zimnej wodzie przez ok. 3 godz., aż z suchego stanie się giętki – odcedzić z wody na sicie i pokroić na mniejsze kawałki.

Pierś z kaczki przyprawić, dodajemy: sos ostrygowy, sos sojowy, pieprz, sól, liść laurowy –
i wstawiamy do pieca na 35 min. w temp. 155°C – gdy się upiecze, ścinamy skórkę i kroimy w grubsze paski o szerokości ok. 3 cm.

Oczyścić warzywa (brokuł, fasolka szparagowa, groszek cukrowy), pokroić w małe kawałki i obgotować (ok. 3 minut) w gorącej, osolonej wodzie, tak by były w pół ugotowane.

Szpinak – świeże liście umyć i porwać na mniejsze kawałki (jeżeli są duże)

Oderwać świeże liście bazylii

Szczypior kroimy na długość ok. 2 cm

Gotujemy pędy bambusa przez ok. 8 min od zagotowania się wody

Czosnek kroimy w drobną kostkę lub mielimy

Jaja wybijamy do miseczki i mieszamy tak by się połączyło białko z żółtkiem

Smażenie krok po kroku:

Na rozgrzaną patelnie lub woka wlewamy olej. Do gorącego oleju wlewamy nasze wymieszane jaja – i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy posiekany czosnek – mieszamy. Dodajemy pokrojoną pierś z kaczki – mieszamy. Dodajemy makaron ryżowy– mieszamy. Dodajemy warzywa: bambus, brokuł, fasolkę, groszek – mieszamy. Przykręcamy na mały ogień – by się nie przypalało. Przyprawiamy sosami. Dodajemy bazylię i szpinak – mieszamy już na wyłączonym ogniu.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.