Mus z fasolki i ciecierzycy podany z warzywami oraz galaretką z curry

: 30 min 2

Przepis prosty, a efekt zaskakujący! Same zdrowe składniki, w miarę łatwo dostępne i wychodzi pyszny mus z fasolki i ciecierzycy, którego moim zdaniem, wyostrza pikantny bakłażan oraz dobrze doprawiona galaretka z curry.

Danie to przygotowałem z myślą o wegetarianach. Postanowiłem udowodnić, że wykorzystując polskie składniki sezonowe można przygotować potrawę z akcentem azjatyckim.

Polecam,
Marcin Sasin

Mus z fasolki i ciecierzycy /młode warzywa /ostry bakłażan
galaretka z żółtego i czerwnego curry

Składniki:

    • Ciecierzyca 150 g
    • Groszek zielony 150 g
    • Olej sezamowy ¼ łyżeczki
    • Pasta curry żółta 1 łyżka
    • Bakłażan ¼ szt
    • Pasta curry czerwona 1 łyżka
    • Agar 3 g
    • Mleko kokosowe 200 ml
    • Sos rybny 1 łyżka
    • Oliwa z oliwek 2 łyżki
    • Cytryna ½ szt.

 

  • Liść laurowy
  • Masło 10 g
  • Imbir 10 g
  • Białe szparagi 100 g
  • Baby por 2 szt.
  • Baby marchewka 2 szt.
  • Baby seler 2 szt.
  • Kolendra 2 galązki
  • Oliwa chilli 2 łyżeczki
  • Sól morska
  • Pieprz kruszony

Sposób przygotowania potrawy:

Mus z ciecierzycy

Cieciorkę miksujemy z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i olejem sezamowym na bardzo gładką masę. Podgrzewamy na patelni kilka minut.

Mus z zielonego groszku

Groszek gotujemy w warzywnym bulionie przez kilka minut, miksujemy i przecieramy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy łyżeczkę masła, by mus był jeszcze bardziej delikatny.

Sos curry

Pastę curry gotujemy w mleku kokosowym dodajemy sos rybny i schładzamy. Miksujemy z agarem i wylewamy na płaską blaszke. Po zastygnięciu wycinamy kwadraty 1cm na 1 cm.

Młode warzywa

Warzywa obieramy, kroimy na cząstki i gotujemy we wrzacej wodzie ok. 5 min. Następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.

Ostry bakłażan

Bakłażana kroimy w kostkę i smażymy z imbirem i chilli doprawiając posiekaną kolendrą. Delikatnie mieszamy, by zachować kształt bakłażana.

Do dekoracji używamy świeżych ziół i rzodkiewki pokrojonej w bardzo cienkie plasterki.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.