Ciasto marchewkowe z bakaliami

: 50 min 2

Mało osób wie, iż ciasto marchewkowe jest jednym
z bardzo dietetycznych deserów, a przy tym naprawdę smaczne. Nie zawiera w sobie nic co mogłoby zaszkodzić naszemu zdrowiu, wręcz przeciwnie! Marchewka, poza dużymi ilościami beta-karotenu, jest bogata w witaminy B1, B2, PP, K i C.

Wszystkim dbającym o urodę i sylwetkę marchew dostarcza ważnych związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas.

Według mnie walory smakowe ciasta dodatkowo podreśla naturalny sorbet z malin oraz sałatka z pomarańczy i granatu.

Polecam,
Adam Jakubowski

Ciasto marchewkowe z bakaliami, sorbet malinowy,
sałatka z pomarańczy i granatu

Składniki:

      Ciasto marchewkowe:
    • Starta marchew 100g
    • Masło 100g
    • Mąka pszenna 60g
    • Zmiksowana kasza jaglana 60g
    • Mąka razowa 60g
    • Miód 60g
    • Orzechy 50g
    • Jaja 2 szt.
    • Proszek do pieczenia – płaska łyżeczka
  • Filety pomarańczy
  • Granat
  • Prosty sorbet malinowy (zmiksowane mrożone maliny)

Sposób przygotowania ciasta:

Masło ubijamy ok. 10 min., następnie dodajemy miód i jaja, a po wymieszaniu  pozostałe składniki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na kolor brązowy. Podajemy tak jak na zdjęciu, dekorując pomarańczą, granatem i sorbetem z malin.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.