Imbirowa wołowina z musem z groszku, podana ze szparagami

: 50 min 1

Sycące i fantastycznie rozgrzewające danie . Jest pełne smaku, przyjemnie pikantne, z wyczuwalnym lekko słodkim aromatem zielonego groszku. Według mnie, wołowina świetnie smakuje podana ze szparagami oraz sałatką z bok choy i kurek.

Ja to tego dania wykorzystałem polską wołowinę najlepszej jakości oraz sezonowe warzywa.

Życzę smacznego!
Marcin Sasin

Imbirowa wołowina sous vide /mus z zielonego groszku z wasabi­ / sałatka z bok choy, kurek

Składniki:

  • Wołowina 200 g
  • Groszek zielony 100 g
  • Wasabi 20 g
  • Masło 10 g
  • Imbir 10 g
  • Białe szparagi 100 g
  • Pasta chilli 20 g

 

  • Bok choy 50 g
  • Baby por 2 szt.
  • Baby marchewka 2 szt.
  • Kolendra 2 galązki
  • Oliwa chilli 2 łyżeczki
  • Sól morska
  • Pieprz kruszony

Sposób przygotowania potrawy:

Stek z najlepszej wołowiny marynujemy w imbirze i kruszonym pieprzu, następnie przygotowujemy go w stylu sous vide w temp. 54 C przez 2 h.

Groszek gotujemy w warzywnym bulionie przez kilka minut, miksujemy i przecieramy na gładką masę. Podczas podgrzewania dodajemy wasabi.

Szparagi białe obieramy, końcówki kroimy w plasterki, a pozostałą część na pół. Smażymy z imbirem, pastą chilli i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bok choy, kurki i pora z marchewkami smażymy na maśle z trawą cytrynową, doprawimy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą chilli .Pod koniec smażenia dodajemy listki kolendry.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.