Makaron soba ze smażonymi małżami w stylu chilli basil

: 20 min 2

Dzisiaj postanowiłem podzielić się z Państwem przepisem na pyszne danie z makaronem soba.
W naszych hotelach jesteśmy już po pierwszym miesiącu oferty makaronowych dań z woka i ta propozycja jest jednym z naszych bestsellerów.

Uwielbiam sobę za jego ciekawy gryczany posmak i interesujący charakterystyczny brązowo – szary kolor, który powoduje, że danie prezentuje się bardzo atrakcyjnie wizualnie. Tym razem połączyłem noodle z małżami, imbirem i czosnkiem i wydaje mi się, że uzyskałem bardzo ciekawą kompozycję.

Zachęcam do spróbowania i odwiedzenia nas w restauracji.

Mam nadzieję – do zobaczenia!

Marcin

Makaron soba ze smażonymi małżami
w stylu chilli basil

Skladniki:

  • 0,05 kg makaronu soba
  • 0,1kg małż
  • 1 ząbek obranego czosnku
  • ½ łyżki pasty sambal
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 1 szt. listka limonki
  • 8 ziarenek zielonego pieprzu
  • 0,02 l wina ryżowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,04 l bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju           
  • 3 plastry świeżego imbiru

Sposób przygotowania potrawy:

Makaron soba gotujemy w osolonej wrzącej wodzie kilka minut. W rozgrzanym woku smażymy na oleju czosnek i sambal olek, dodajemy bazylię, pieprz zielony i liście limonki. Podlewamy winem ryżowym, odparowujemy, a następnie dodajemy bulion. Doprawiamy do smaku, dodajemy małże i gotujemy. Delikatnie zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej, a na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem soba.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.