Grillowany stek z wołowiny z warzywami

1 godz. 00 min 4

Wołowina zyskuje coraz bardziej na popularności, co bardzo mnie cieszy, bo jestem jej fanem. Przyznam szczerze, że uwielbiam dobre, soczyste steki, które podaję z warzywami. I właśnie dzisiaj chciałbym się z Państwem podzielic przepisem na to danie.

Specjalnie dla Państwa przygotowałem film, w którym krok, po kroku pokazuję jak przygotować tę potrawę.

Miłego oglądania i gotowania!

Pozdrowienia

Tomek Leśniak

Grillowany stek z sezonowanej wołowiny, warzywa i dressing ziołowy

Skladniki:

  • 4 steki (po 220 g) z sezonowanego rostbefu wołowego
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • Oliwa Extra Virgin

Dodatki:

  • 2 czarne pomidory
  • 4 młode marchewki
  • 4 szalotki
  • 2 mini cukinie
  • Zielone szparagi
  • 4 mini kukurydze
  • 2 szt. topinambura (słonecznik bulwiasty) / zblanszowane
  • 1 batat / zblanszowany
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeży tymianek
  • Sól morska, pieprz czarny do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Liście botwiny

Dressing ziołowy:

  • Świeża zielona pietruszka
  • Świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • Cebula czerwona
  • 4 mini kapary
  • Pieprz zielony marynowany
  • Sól morska, pieprz czarny do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania potrawy:

Steki wołowe skropić oliwą, posolić i popieprzyć, a następnie odstawić na bok.

Warzywa obrać, oczyścić i pokoić, całość przełożyć do miski.

Czosnek drobno pokoić. Do warzyw dodać czosnek, tymianek, oliwę oraz sól, wszystko razem wymieszać i ugrillować. Steki usmażyć na mocno rozgrzanej płycie grillowej lub grillu. Po usmażeniu mięso odstawić na 2 minuty, by odpoczęło.

Dressing ziołowy:

Do moździerza dodać listki zielonej pietruszki, świeżą bazylię, posiekany czosnek, kapary, pieprz zielony marynowany, sól, pieprz czarny, sok z cytryny i całość zalać oliwą.

Wszystko dokładnie utrzeć w jednolitą masę, a następnie dodać czerwoną cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Tak przygotowany dressing wymieszać i doprawić do smaku.

Gotowe danie podawać z liśćmi botwiny, skropione dressingiem ziołowym.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.