Łosoś, sałatka z kompresowanego ogórka i mięty

: 40 min 4

Dzisiaj przygotowałem dla Państwa przepis na szybką i smaczną przystawkę, która zaostrzy apetyt każdego smakosza. Tę lekką i zdrową przekąskę można podawać również na imprezach. Zachęcam Was do eksperymentowania z prezentacją tego dania, bo wiadomo, że wygląd potrawy jest równie ważny jak jej smak.

Mam nadzieję, że łosoś przypadnie Państwu do gustu, a ja jak zwykle zapraszam do naszych restauracji w Sopocie, gdzie czekają na Państwa inne smakołyki.
Pozdrawiam
Krystian Szidel

Łosoś sous vide, sałatka z kompresowanego ogórka i mięty

Skladniki:

  • Filet z  Łososia bez skóry 400g
  • Cukier 40g
  • Sól 80 g
  • Ogórek 300 g
  • Miód 50 g
  • Cytryna 80g
  • Listki świeżej mięty 10 szt.
  • Sól do smaku
  • Jabłko 300g
  • Sok żurawinowy 100 ml

Sposób przygotowania potrawy:

Sól i cukier rozpuszczamy w 1 litrze zimnej wody (5 *C). Na 20 minut wkładamy do roztworu łososia, dalej osuszamy ręcznikiem papierowym. Łososia pakujemy próżniowo z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Gotujemy sous vide 52* C przez 20 minut. Następnie, szybko schładzamy w wodzie z lodem przez kolejne ok 20 minut.

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż w cienkie paski, dodajemy posiekane listki mięty, miód, sok z cytryny. Doprawiamy solą do smaku i pakujemy próżniowo. Jabłko obieramy, kroimy w równe kostki i również pakujemy próżniowo z sokiem żurawinowym.

Rybę podajemy na zimno z kompresowaną sałatką z ogórka i kompresowanym jabłkiem w soku.

Sugeruję użycie smakowej soli np. wędzonej.

Smacznego!



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.