A może homar?

2

Myślę, że dla tych, którzy na bieżąco śledzą wpisy na blogu, metoda sous vide jest już doskonale znana. Jeżeli zdarzyło się tak, że pojęcie to wciąż jest Państwu obce, zachęcam do prześledzenia wcześniejszych postów, które krok po kroku wyjaśnią wszelkie wątpliwości.

Ja natomiast chciałbym się dzisiaj skupić na uruchomieniu kulinarnych zakamarków wyobraźni oraz pobudzeniu kubków smakowych, opisując smaki przywołujące na myśl moją rodzinną i absolutnie ukochaną Portugalię.

Bogactwo smaków Portugalia niewątpliwie zawdzięcza sprzyjającym usytuowaniu, ale i swojej kolonialnej historii. Portugalia miała wpływ na bieg dziejów odległych krajów, takich jak Japonia, Chiny, Indie, Brazylia czy Angola, jednocześnie czerpiąc z ich bogatego dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego. To uczyniło jej kuchnię tak fascynującą dla entuzjastów nietuzinkowych smaków.

 Pasjonatów dobrego jedzenia zachęcam do spróbowania mojego przepisu na homara – prawdziwego króla owoców morza. To danie, składające się z zaledwie kilku składników, potrafi dopieścić nawet najwybredniejsze podniebienie i rozpalić fantazje. ,

 Życzę Państwu żeby rozkoszowanie się tym daniem było prawdziwą ucztą zarówno dla ciała, jak i duszy.

 Z kulinarnymi pozdrowieniami,

Carlos

Homar

Skladniki:

  • Homar: 1 szt.
  • Seler: 0,5 kg
  • Mleko: 1 l
  • Masło: 100 g
  • Alkohol Brandy: 50 ml
  • Tymianek: 3 szt.
  • Cytryna: 1 szt.
  • Sól                        
  • Pieprz                  
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania potrawy:

Homara oczyszczamy, wyjmujemy mięso ze skorupy, wkładamy do worka próżniowego (przeznaczonego do gotowania metodą sous vide) z masłem i tymiankiem, dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny oraz alkohol. Gotujemy sous vide w temp. 63 st. C przez. 8 min.

Skorupę z homara płuczemy pod bieżącą wodą i zapiekamy w temp. 180 st. C przez 20 min.

Seler obieramy, myjemy i kroimy w cząstki, gotujemy w wodzie z mlekiem w proporcji 50% na 50%.

Kiedy seler jest miękki wyjmujemy go z garnka, miksujemy, przyprawiamy do smaku i przecieramy przez sito.

Przygotowane składniki układamy na talerzu i posypujemy siekanym szczypiorkiem.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.