Kacza pierś sous vide z gruszkami

4

Przyrządzana od stuleci, nadawała uroczystego nastroju biesiadom i ucztom. Serwowana na wiele sposobów, ale zawsze wykwintna. Tradycyjna staropolska lub bardziej finezyjna, w nowych odsłonach z czekoladą lub owocami. Kaczka, specjał, który nada blasku każdej okazji i zachwyci podniebienia smakoszy.

Zapraszam do spróbowania kaczki w akompaniamencie soczystej gruszki w towarzystwie nut rozgrzewającego wina.

Pozdrowienia

Krystian Szidel

Kacza pierś sous vide z gruszkami

Skladniki:

  • 4 kacze piersi około 4 x 180g
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek świeży
  • Miód 50 g
  • Gruszki 2 szt.
  • Czerwone wytrawne wino cabernet sauvignon
  • Miód
  • Worek do gotowania sous vide

Sposób przygotowania potrawy:

Wino zagotować, odparować o 30% objętości, dodać miód do smaku.

Gruszki obrać, pokroić na 4 części, usunąć pestki.

Umieścić w worku z winem i zamknąć próżniowo.

Gotować 20 min w 82*C

 Nacinamy skórę kaczej piersi tak, aby powstała na niej kratka.

Do woreczka wkładamy kacze piersi, tymianek, grubo zmielony pieprz i miód. Zamykamy próżniowo. Wkładamy do pieca na funkcję sous vide 62*C 50min.

Po tym czasie wyciągamy pierś z worka na ręcznik papierowy i obsmażamy od strony skóry na rozgrzanej patelni do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki.

Podajemy z ciepłymi gruszkami.

Z patelni usuwamy kaczy tłuszcz i deglasujemy ją winem pozostawionym z gotowania gruszek. Po odparowaniu do konsystencji sosu układamy danie na talerz.

 I jesienne chłody nam nie takie straszne, gdy mamy przed sobą danie pełne bogatych aromatów, smaków lekkich i treściwych.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.