Zupa kukurydziana z popcornem

4-6

Dzisiejszy wpis powstał na zamówienie. A ściśle rzecz biorąc, jest odpowiedzią na przesłaną przez Facebooka prośbę autorki bloga On Egin Eta Topa, której kukurydziana zupa zasmakowała w SomePlace Else w poznańskim hotelu Sheraton.

Bardzo cieszę się, że mój przepis wzbudził taki entuzjazm i że mogę się nim podzielić. Mam nadzieję, że samodzielne przygotowanie dostarczy co najmniej tyle samo radości, co delektowanie się gotowym daniem. Zachęcam wszystkich do zmierzenia się z tym przepisem szczególnie teraz, w jesienne dni, kiedy to po lecie zaczynamy wracać do dań rozgrzewających i sycących, choć nie ciężkich. Słowem, takich, które dodadzą energii na coraz bardziej, niestety, szare dni. Kukurydziany krem na pewno się w tej roli sprawdzi. Smacznego!
Krystian

Zupa kukurydziana z popcornem

Skladniki:

  • 0,3 kg marchwi
  • 0,3 kg pietruszki
  • 0,15 kg selera
  • 0,2 kg pora
  • 0,07 kg cebuli
  • ½ kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 0,9 kg kukurydzy w puszce
  • 1 l mleka kokosowego
  • Sok z 1 ½ limonki
  • 4 l wody
  • 0,001 kg kolendry
  • Kukurydza na popcorn
  • Sól

Sposób przygotowania potrawy:

Cebulę opalamy i wkładamy do garnka, dodajemy marchew, seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, umytego dokładnie pora oraz mięso z kurczaka. Gotujemy na dużym ogniu, aż warzywa będą bardzo miękkie (nie ma potrzeby gotowania na wolnym ogniu, ponieważ w przypadku tej zupy nie zależy nam na klarowności).Gdy warzywa zmiękną, odcedzamy wywar, dodajemy do niego połowę marchwi pozostałej z gotowania wywaru oraz kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 30-35 minut, a następnie blendujemy, aż do całkowitego rozdrobnienia kukurydzy. Zblendowaną masę przecieramy przez sito (to co zostanie na sicie wyrzucamy), dodajemy mleko kokosowe i sok z limonki. Stopień kwaskowatości zależy, oczywiście, od indywidualnych upodobań, ale w zupie powinna być wyczuwalna limonka i kwaskowość, którą ona nadaje. Na koniec zagotowujemy naszą prawie gotową zupę, doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Podajemy z prażoną kukurydzą, kolendrą i cząstką limonki ułożoną na brzegu naczynia.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.