Ravioli z krabem

4

Witam wszystkich, którzy lubią ręcznie robiony makaron i ravioli.
Proponuję Państwu bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie w domowych warunkach pysznego ravioli z krabem.

Ravioli to nieduże pierożki, które najczęściej nadziewa się serem ricotta, szpinakiem, mięsem i warzywami. Nadzienie z kraba sprawi, że danie nabierze wyjątkowego charakteru i doskonale sprawdzi się na kolacje i wydarzenia, kiedy chcemy oczarować czymś subtelnym i wyjątkowym.

Serdecznie pozdrawiam

Krystian

Ravioli z krabem

Skladniki:

  • Świeże lub mrożone odnóża kraba 400g
  • Szalotka 2 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Koperek 6 gałązek
  • Cytryna ½ szt.
  • Serek mascarpone 2 łyżki
  • Białe wino 50 ml
  • Ostra papryczka do smaku
  • Estragon 2 gałązki
  • Masło 40g

 

Ciasto

  • Mąka semolina 200g
  • Mąka pszenna 300g
  • Całe jaja 3 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Oliwa z suszonych pomidorów 1 łyżka
  • Sól szczypta

Sposób przygotowania potrawy:

Do 60% całej mąki dodajemy jaja, żółtka, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze dodając resztę mąki i dążąc do uzyskania konsystencji ciasta twardszego niż na tradycyjne pierogi. Konsystencję tę możemy również regulować dodając odrobinę wody.

Gotowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na 15 min do lodówki.

Czas na nadzienie. Przygotowujemy garnek z wrzątkiem.

Odnóża kraba parzymy w wodzie 1 minutę i studzimy w lodzie.

W tym czasie szklimy na maśle szalotkę, czosnek, odrobinę papryczki, zalewamy białym winem i odstawiamy do wystudzenia.

Schłodzone odnóża kraba rozcinamy i wyciągamy mięso, które możemy lekko posiekać.

Dodajemy przestudzoną szalotkę z winem, 2 łyżki serka mascarpone, sok z cytryny, posiekany koperek, sól oraz pieprz z młynka do smaku.

Wracamy do ciasta. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy jak na pierogi. Układamy małą łyżeczką farsz co 4 cm. Ciasto smarujemy na łączeniach jajkiem. Nakładamy drugi płat ciasta. Mocno dociskamy palcami złączenia.

Wycinamy karbowanym radełkiem kwadratowe ravioli.

Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie 1 min od zagotowania.

Podajemy polane masłem lub oliwą z dodatkiem świeżego estragonu.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.