Bałtycka gładzica z ośmiornicą

Bałtycka gładzica z ośmiornicą

Bałtycka gładzica to rzadko występująca ryba, stąd też stanowi prawdziwy rarytas.  Jest spokrewniona z popularną solą. Ma bardzo delikatne mięso, a choć najsmaczniejsza jest zimą i wiosną, to tak naprawdę warto jej skosztować niezależnie od pory roku.  

Zapraszam do spróbowania ciekawego połączenia bałtyckiej gładzicy w towarzystwie ośmiornicy.

Bałtycka gładzica z ośmiornicą

[tłuszczony zielony groszek, risotto sephia, emulsja z pieczonej papryki]

Skladniki:

  • Gładzica 2 szt.
  • Groszek zielony  300 g
  • Papryka czerwona 1 szt
  • Ośmiornica 2-3 odnóża
  • Ryż arborio 200 g
  • Atrament kałamarnicy
  • 1 szalotka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 150 g masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • Xantan
  • Marchewka 1 srednia
  • 1 średnia pietruszka
  • ½ szt kopru włoski ego
  • Tymianek
  • Nasiona kopru
  • Sól, swieżo mielony pieprz

Sposób przygotowania potrawy:

Ryby filetujemy, a gotowe filety solimy i pieprzymy, a następnie zwijamy w roladki z kilkoma ziarenkami kopru i tymiankiem.

Z ości oraz warzyw gotujemy bulion.

Paprykę pieczemy aż skórka zacznie brązowieć, a następnie wkładamy do miski i przykrywamy folią. Po 10-15 min obieramy ze skórki i sczyścimy z nasion, a następnie miksujemy na gładką masę z odrobina rybnego bulionu oraz xantanem, który nada odpowiednią konsystencję emulsji.

Szalotkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę smażymy na patelni aż się zeszkli, dodajemy ryż i smażymy aż stanie się lekko przezroczysty. Następnie podlewamy winem ,a  gdy odparuje połowa trunku, dodajemy atrament kałamarnicy i podlewamy całość bulionem rybnym.

Risotto gotujemy podlewając bulionem do momentu aż będzie wystarczająco miękkie (ale nie rozgotowane), a następnie dodajemy łyżkę zimnego masła i wkręcamy je w pozostały płyn. Dzięki temu powstanie kremowe, aksamitne risotto.

Groszek dusimy krótko na maśle i podlewamy bulionem, a następnie doprawiamy do smaku przyprawami oraz startą skórką cytryny, następnie „utłuc” z łyżką masła.

Roladki z ryby gotujemy na parze około 7-10 minut, a ośmiornicę uprzednio zamarynowaną z przyprawami, czosnkiem i ugotowaną (gotujemy aż będzie miękka, około 30 minut) krótko obsmażamy lub grillujemy.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.