Królewski sandacz z sosem grzybowym i rakami

: 50 min 4 porcje

Sandacz to jedna z wielu ryb występujących na Kaszubach. Obok pstrąga i dorsza to jedna z moich ulubionych ryb jakie podaję w Restauracji Café Polskie Smaki w Sopocie, gdzie łącze składniki od lokalnych dostawców w wyjątkowe dania kuchni polskiej

Pozdrowienia
Krystian Szidel

Królewski sandacz z sosem grzybowym i rakami

Skladniki:

  • Filet z sandacza 800-1000 g
  • Masło klarowane do smażenia 60 g
  • Podgrzybki 100 g
  • Prawdziwki 100 g
  • Śmietanka słodka 100 g
  • Wino białe wytrawne 50 g
  • Szalotka 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Tymianek 1 gałązka
  • Natka pietruszki do smaku
  • Soczewica zielona 120 g
  • Szalotka 1 szt.
  • Marchew 50 g
  • Seler naciowy 50 g
  • Pietruszka 50 g
  • Oliwa z oliwek 50 g
  • Sól, pieprz do smaku
  • Raki całe 20 szt.

Sposób przygotowania potrawy:

Sos grzybowy z rakami:
Wypłukane i pokrojone w kostkę grzyby przesmażamy na maśle z szalotką i czosnkiem. Następnie dolewamy białe wino i dusimy w śmietanie, a na końcu doprawimy solą i pieprzem. Przed podaniem sosu dodajemy szyjki rakowe lub całe raki (mogą być obrane lub w całości). 

Soczewica zielona:
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Możemy użyć do tego piekarnika z funkcją gotowania na parze  (15 min w 95*C), ale można też ugotować w tradycyjny sposób. W oddzielnym rondlu rozgrzewamy oliwę, szklimy szalotkę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa korzeniowe. Na końcu dodajemy soczewicę, i wszystko doprawiamy solą z pieprzem.

Filet z sandacza:
Oczyszczamy filet z sandacza z ości, smażymy od strony skóry na maśle, aż skóra lekko się zarumieni. Następnie przewracamy na stronę mięsa i smażymy tylko przez kilkadziesiąt sekund – ryba jest gotowa. Standardowo doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerzu układam soczewicę, na którą przekładam usmażoną rybę. Wcześniej przygotowany sos powinien pojawić się na talerzu jako ostatni składnik, idealnie uzupełniając całe danie.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.