Ostra sałatka z tajskich rybek i kolendry

Ostra sałatka z tajskich rybek i kolendry

Jesteśmy przekonani, że większość naszych czytelników chociaż raz miała okazję delektować się specjałami tajskiej kuchni! Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie nasz nowy przepis na ostrą sałatkę z tajskich rybek i kolendry

Zapraszam do spróbowania ciekawego połączenia ostrej sałatki z tajskich rybek i kolendry.

Ostra sałatka z tajskich rybek i kolendry

 

Skladniki:

  • Tajskie małe rybki 150 g
  • Mąka ryżowa 3 łyżki
  • Olej kokosowy 250 ml
  • Kataifi 10 g
  • Suszona ostra papryka 1 łyżeczka
  • Czerwone chilli 4 szt.
  • Sos rybny 3 łyżki
  • Limonka 2 szt.
  • Cukier brązowy ½ łyżki
  • Kiełki sojowe 50 g
  • Ogórek 1 szt.
  • Mango 1 szt.
  • Kolendra 20 g
  • Szczypiorek 10 g

Sposób przygotowania potrawy:

Tajskie małe rybki układamy na papierze pergaminowym i wkładamy do pieca rozgrzanego do 60°C na 15 min. Po wyciągnięciu oprószamy suszoną ostrą papryką i mąką ryżową. Tak przygotowane Tajskie rybki smażymy na złoty kolor w dużej ilości oleju kokosowego.

Sos przygotowujemy miksując na gładką masę papryczkę chilli bez pestek z sosem rybnym, cukrem brązowym i sokiem z limonki.

Ogórek i mango kroimy na cienkie paseczki i mieszamy z kiełkami sojowymi, listkami kolendry i pokrojonym szczypiorkiem.

Sałatkę układamy na środku talerza, na niej umieszczamy usmażone ostre rybki, następnie dekorujemy listkami kolendry i smażonym ciastem Kataifi.

Smacznego!



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.