Filet z łososia z cukiniowym papardelle i chipsami z ziemniaka

Aromatyczny łosoś, delikatna cukinia i chrupiący ziemniak to połączenie smaków, kolorów i faktur, które zachwyci miłośników prostych, lecz efektownych rozwiązań.

Filet z łososia z cukiniowym papardelle i chipsami z ziemniaka

Zrób zakupy:

Łosoś :
filet z łososia 280g,
sok z ½ szt. pomarańczy
sól
50ml oleju
50g masła
sól morska
pieprz czarny gruboziarnisty
1 gałązka świeżego estragonu
białe wino

Papardelle z cukinii:
1szt. cukinii
2 ząbki czosnku
40g masła
10ml oliwy z oliwek
cebula szalotka 1szt.
imbir świeży 5g
50ml białego wytrawnego wina
sól/cukier/pieprz do smaku

Chips ziemniaczany:
ziemniak duży grillowy 2szt.
mąka pszenna
sól do smaku
1 gałązka świeżego tymianku
400ml oleju.

Przygotuj i połącz:

Filet z łososia:

Oczyść filet z łososia z ości i łusek, lecz pozostaw skórę. Oprusz delikatnie pieprzem i solą.

Następnie rozgrzej patelnię z olejem i zrumień łososia na rozgrzanym oleju z obu stron.

Usuń tłuszcz z patelni i dodaj masło. Podlej białym winem i zredukuj. Dodaj liście swieżego estragonu i smaż powoli, cały czas polewając wytworzonym sosem maślano-winnym. Na koniec dodaj sok z pomarańczy i ponownie zredukuj. Nastepnie przykryj patelnię folią aluminiową i wstaw na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Papardelle z cukinii:

Cukinię pokrój wzdłuż na krajalnicy lub mandolinie, uzyskując długie, cienkie paski. Przetnij paski wzdłuż na pół, tak, by powstało długie papardelle.

Czosnek pokrój w plastry. Cebulę szalotkę posiekaj tak, by uzyskać drobne wiórki. Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku roztop masło, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż czosnek  z imbirem i szalotką, a następnie dodaj pokrojoną cukinię. Podsmaż delikatnie przez 2 minuty. Następnie podlej białym winem i dopraw do smaku.

Chips ziemniaczany:

Ziemniaki wymyj i osusz, ale nie obieraj. Pokrój w cienkie plastry na krajalnicy lub mandolinie. Obtocz w mące z obu stron i usmaż na głębokim, rozgrzanym tłuszczu.

Przygotuj papierową serwetkę. Gdy plastry ziemniaka uzyskają złoty kolor, wyjmij z tłuszczu i odsącz na serwetce, a następnie oprósz solą i świeżym tymiankiem.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.