Gofry ziołowe z warzywami w stylu ratatouille, łososiem wędzonym, cremem fraiche i awokado

Przejadły się Wam kanapki? Wytrawne gofry ziołowe z warzywami w stylu ratatouille, łososiem wędzonym, cremem fraiche i awokado będą wspaniałą alternatywą. Nie tylko świetnie prezentują się na talerzu, ale też smakują nieziemsko!

Gofry ziołowe z warzywami w stylu ratatouille, łososiem wędzonym, cremem fraiche i awokado

Zrób zakupy:

Ciasto na gofry:

Mąka pszenna 120 g
Mąka razowa 120 g
Jaja 2 szt
Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Olej 100 ml
Mleko 400 ml
Tymianek świeży
Cukier, sól

 

Warzywa w stylu ratatouille:

Cukinia 300 g
Bakłażan 300 g
Papryka 1 szt
Pomidor pelatti kostka 150 g
Szalotka 2 szt
Czosnek 2-3 ząbki
Zioła prowansalskie
Oliwa
Sól, świeżo mielony pieprz, cukier

Do dekoracji gofrów:
200 g łososia wędzonego
1 awokado awokado
1 cytryna
Crème fraîche
Sól

Przygotuj i połącz:

Ciasto na gofry:

Mieszamy suche produkty razem, ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem i olejem. Do płynu dodajemy suche produkty i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek. Gofry smażymy w nagrzanej gofrownicy posmarowanej uprzednio olejem.

Warzywa w stylu ratatouille:

Warzywa kroimy w kostkę 6×6 mm. W przypadku bakłażana i cukinii kroimy tylko te części ze skórką. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy po kolei: szalotkę i posiekany czosnek,  po 2-3 minutach paprykę, po kolejnych 3 minutach bakłażana i na koniec cukinię. Dodajemy pomidory pelatti, doprawiamy do smaku ziołami oraz przyprawami. Kolejność dodawania warzyw jest bardzo istotna. Każde z nich wymaga innego czasu smażenia, a dzięki dodawaniu na patelnię w odpowiedniej kolejności wszystkie warzywa pozostaną chrupkie i zachowają kolor.

Dekoracja gofrów:

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę doprawiając sokiem z cytryny (lub limonki – według upodobań) oraz solą. Gofry podajemy z gorącymi warzywami, łososiem i awokado oraz crème fraîche lub wiejską kwaśną śmietaną.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.