MUS Z KARMELIZOWANEJ BIAŁEJ CZEKOLADY

Trudno znaleźć lepszy sposób na poprawienie humoru jak delektowanie się wyśmienitym musem z karmelizowanej białej czekolady. Dzisiaj mamy dla Was przepis, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje nieziemsko.

MUS Z KARMELIZOWANEJ BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki:

  • 550g biała czekolad
  • 125g śmietana 30% lub 36%
  • 5sztuk listek żelatyny (namoczony w zimnej wodzie)
  • 300g żółtko
  • 190g cukier kryształ
  • 1l śmietana 30% lub 36%

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w garnku (garnek postaw bezpośrednio na małym ogniu) cały czas mieszaj, aż zacznie się karmelizować (do uzyskania koloru toffee). Zdeglasuj skarmelizowaną czekoladę 125g śmietany i dodaj odciśniętą żelatynę (w temperaturze ok. 50˚C). Odstaw do ostygnięcia. W mikserze ubij żółtka z cukrem na wysokich obrotach (do uzyskania jasnej gęstej masy) połącz z masą czekoladową. W osobnej misce ubij dobrze schłodzoną śmietanę (1l). Następnie połącz ubitą śmietanę z masą czekoladową (powoli i małymi porcjami dodawaj śmietanę, mieszaj silikonową spatulą) Przelej do pojemnika i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Deglasowanie: metoda „wydobywająca smak z patelni”. Stosowana do przygotowywania m.in. baz sosów. Wykorzystuje się do niej to co przywarło do patelni, garnka po smażeniu. Zalewamy dno winem, wodą lub śmietaną i czekamy do zagotowania, zeskrobując to co przywarło do dna. Dzięki temu smak potrawy będzie znacznie bardziej aromatyczny.



Dodaj komentarz:

Prosimy podać imię
Prosimy podać adres e-mail (nie będzie publikowany)
Prosimy o podanie treści wiadomości

Dziękujemy. Komentarz pojawi się po zaakceptowaniu przez administratora.